Man verliest ruim 33.000 euro aan Bitcoin door nepadvertentie Facebook

Een Britse man stak 30.000 Britse pond aan pensioengeld in Bitcoin. Hij deed zijn investering echter via een nepadvertentie op Facebook en is nu zijn geld kwijt.

Bitcoin nepadvertenties

Het zijn helaas verhalen die nog regelmatig in de Bitcoin wereld opduiken. Zodra de prijs gaat stijgen, komen er ook meer berichten over oplichting. Let dus altijd waar je je Bitcoin naar toe stuurt. Wees er zeer zuinig op.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Want een Bitcoin transactie is namelijk immutable en niet meer terug te draaien.

Volgens de Daily Record heet de gedupeerde Graeme Garioch, een gepensioneerde ambtenaar bij de Britse spoorwegen. In 2007 was hij winnaar van de populaire spelletjesshow Deal or No Deal. Toen ging de vlag uit, want sleepte 100.000 Britse pond in de wacht.

Hij trapte helaas in een val van OMC Markets, een frauduleuze partij uit Bulgarije, die achter deze nepadvertentie op Facebook schuilgaat. Onder meer de financiële toezichthouder FMSA uit België waarschuwt voor deze beruchte club.

Ze gaan geraffineerd te werk. Garioh is gebeld door een ‘vertegenwoordiger’ die vanuit Londen zou opereren. Maar deze bleek (achteraf) in Bulgarije te zitten.

Garioh liet zich echter overtuigen aan de telefoon en schafte voor 29.000 Britse pond aan Bitcoin aan. Vervolgens stuurde hij deze hoeveelheid naar de Bitcoin wallet van OMC. Ook ging hij akkoord dat hij 6 (!) maanden lang niet bij zijn wallet kon.

De oplichters kregen zelfs toegang tot zijn bankrekening, zodat ze zogenaamd voor hem in Bitcoin konden handelen.

Na verloop van tijd in maart 2019 probeert hij zijn investering terug te vorderen. Maar de oplichters vinden het nog niet genoeg. Ze eisen dat hij nog eens 6.000 pond overmaakt. Ook deze keer gaat hij akkoord.

Mede door zijn goedgelovigheid zit hij nu met de gebakken peren. De Schot is persoonlijk failliet en zit financieel compleet aan de grond. OMC Markets reageert niet meer op zijn e-mails.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Facebook moet hiertegen optreden. Ik word hier heel verdrietig van’.[/penci_blockquote]

Hij had zijn toekomst heel anders voorgesteld. Hij wilde met de (voorgeschotelde) winst een eigen woning kopen.

Campagne

Zoals gezegd komen dergelijke oplichtingspraktijken helaas nog te vaak voor. Sociale media beloven beterschap en proberen hun platforms schoon te houden van fraudeurs. Ook zijn we gestart met voorlichting als preventieve maatregel.

Zo hebben vorige maand Facebook Nederland en de Autoriteit Financiële Markten een campagne aangekondigd tegen ‘neppe’ advertenties op het sociale media platform.

Bekende Nederlanders zoals Ali B, John de Mol en Ruud Feltkamp zijn eerder ook ‘misbruikt’ voor deze doeleinden. De Mol is ook een rechtszaak gestart tegen Facebook Nederland.

Bijna exact een jaar geleden sprak Ali B zich via Instagram al uit over deze scammers: “Denk een beetje helder na”. Hij promoot Bitcoin namelijk helemaal niet.

Als iets te mooi is om waar te zijn, doe het dan niet. Lees in dit artikel na hoe je zelf je Bitcoin kunt opslaan. Stuur nooit je waardevolle Bitcoin naar derde partijen die je niet vertrouwt.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...