Deze man wil 7.500 Bitcoin opgraven op vuilnisbelt

Er ligt een fortuin aan bitcoin op een Britse vuilnisbelt. James Howells weet het zeker: zijn 7.500 BTC ligt hier ergens.

Enkele maanden geleden berichtten we al over de perikelen rondom Howells. De Brit heeft 7.500 bitcoin, dat is zo’n $250 miljoen waard.. Of beter gezegd: hij had deze bitcoin in 2014. Hij doet er alles aan om zijn vermogen terug te vinden, omdat de harde schijf met de private key momenteel op de vuilnisbelt ligt. Nu doet hij zelfs verwoede pogingen met ‘high-tech’ om zijn bitcoin terug te vinden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin kwijtgeraakt

Howells is een IT-ingenieur uit Newport in het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft een probleem: een harde schijf met daarop voor $255 miljoen aan bitcoin ligt op de lokale vuilstortplaats. South Wales Argus maakte vorig jaar al melding van dit bijzondere verhaal.

De 35-jarige man vertelde dat hij deze per ongeluk had weggegooid. Hij dacht dat de schijf leeg was, maar niets was minder waar. Howells wil nu op zoek om het stukje hardware terug te vinden.

De gemeente honoreerde het eerste verzoek van de man echter niet. Ze lieten hem niet toe tot de vuilnisbelt en dus bleven de 7.500 bitcoin achter op de stort.

Nieuw masterplan

Nu heeft hij een nieuw idee. In een gesprek met The Sun beweerde Howells dat hij steun heeft van een “superrijk hedgefonds” die de zoektocht zal betalen “in ruil voor het leeuwendeel van zijn fortuin”. Ook heeft hij de gemeente 76 miljoen dollar geboden als de bitcoin wordt teruggevonden.

Howells vertelde de media:

“Dit zou een flinke zoektocht zijn, niet zomaar als iemand die naar binnen gaat met een emmer en een schop. We hebben een systeem met meerdere lopende banden, röntgenscanapparatuur en een AI-scanapparaat dat zou worden getraind om items te herkennen die een vergelijkbare grootte en dichtheid hebben als de harde schijf.”

Ook is de Brit níet van plan om de gehele stortplaats te doorzoeken. Hij zegt dat hij luchtfoto’s van de locatie heeft bestudeerd en tot de conclusie kwam dat de HDD-schijf zich in een gebied van 200 m² bevindt dat ongeveer 15 meter diep kan zijn. Maar vergis je niet: het gaat waarschijnlijk om “tussen 300.000-400.000 ton aan afval.”

Gemeente werkt tegen

De raad van de gemeente is nog steeds geen fan van het idee van Howell. De kans op succes was volgens hen zo klein, dat het alleen maar geld zou kosten.

“Zelfs als we zouden kunnen instemmen met zijn verzoek, is het de vraag wie de kosten gaan dragen als de harde schijf niet zou worden gevonden. Of als deze zodanig beschadigd is dat de gegevens niet meer kunnen worden hersteld. We zijn daarom duidelijk geweest dat we hem in deze zaak niet kunnen helpen.”

Howells blijft echter standvastig. Hij legde uit dat hij “een delicate zoektocht” wilde uitvoeren waarbij de harde schijf niet beschadigd kan worden.

“Je kunt niet zomaar een klauwgrijper gebruiken. We hebben met opgravingsexperts en goede ingenieurs gesproken om er zeker van te zijn dat het allemaal correct kan worden gedaan en op een manier die veilig was. De afgelopen vier of vijf maanden heb ik ook gesproken met enkele van de beste experts op het gebied van data-recovery ter wereld om ervoor te zorgen dat we de gegevens van de harde schijf kunnen halen.”

Het scanapparaat zou zo’n $688.000 kosten, terwijl een extractortool “om eventuele vervuiling op te ruimen” ongeveer $138.000 dollar in beslag zou nemen.

Oud plan

Howell heeft al meerdere ideeën geopperd omtrent deze zaak, In januari wilde hij al 25% van de waarde afstaan en schenken aan de Covid Relief Fund van de stad. Dat bedrag kwam destijds neer op ruim $70 miljoen.

Het is echter nog niet zo simpel als dat het klinkt. Er moeten veiligheidsmaatregelen worden genomen omdat er ongezonde gassen vrijkomen. Het doorzoeken van een vuilnisstortplaats is ook niet het fijnste klusje om te doen.

Howells is er van overtuigd dat hij zijn bitcoin nog kan terughalen. Hoewel hij de harde schijf al jaren geleden had weggegooid, denkt hij te weten waar deze zich nu bevindt:

“De stortplaats gebruikte in 2013 een simpel systeem. Als een gewone afvalbak vol was, kreeg het een serienummer, werd het naar de open kuil gesleept en begraven. Het kreeg ook een referentienummer.

Dat betekent dat als ik toegang heb tot de gegevens van de stort, dat ik de week zou kunnen identificeren dat ik de harde schijf weggooide. Aan de hand van het serienummer kan ik de bak identificeren waarin mijn harde schijf zich bevindt.”

Be your own bank

Eerder berichtten we nog van een Duitser die ook een vermogen op een harde schijf had staan. Hij had 10 pogingen om het juiste wachtwoord in te voeren van zijn IronKey, en anders zou de hele inhoud van de schijf automatisch worden versleuteld.

Inmiddels is hij acht foute pogingen verder en kan hij nog steeds niet bij zijn $220 miljoen aan bitcoin. Hij wacht nu op hulp van cryptografen die hem kunnen helpen.

Het is een waarschuwing voor iedereen die bitcoin heeft: als jij jouw eigen bank hebt, draag jij ook zelf de verantwoordelijkheden.

Denk goed na hoe je jouw cryptocurrency’s beheert en denk er niet te makkelijk over. Of denk aan de tip van security expert Jameson Lopp: bewaar vandaag jouw bitcoin al alsof het 10 keer zo veel waard is.

Oude computers, een vishengel of een gecrashte schijf: er zijn tal van voorbeelden hoe het mis kan gaan. Lees het eerdere artikel, en maar er lering uit. Happy hodling!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmisdaad