Bitcoin (BTC) zakt onder $30.000, wat is er aan de hand?

Wekenlang stond de prijs van bitcoin nagenoeg stil, de digitale munt is nu voor het eerst sinds een maand door de kritieke support lijn van $30.000 gebroken. Hoe en waarom is dit gebeurd?

Op het moment van schrijven wordt bitcoin voor $29.616 verhandeld, de laagste prijs sinds 22 Juni. In de laatste week is de prijs ruim 11% gedaald. Verschillende markt indicatoren kunnen de stand van zaken toelichten. Decrypt noemt drie verschillende factoren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Vraag

Allereerst is de vraag naar bitcoin gedaald. In vergelijking met April en Mei, toen de prijs van bitcoin hard steeg, nu is er een verschil van zo’n 65%. Dit wordt gemeten door het on-chain volume, dit is de hoeveelheid aan waarde dat per dag wordt verstuurd via het bitcoin protocol. Hoe lager dit volume hoe minder er wordt verstuurd en ontvangen.

Kortom: minder activiteit op het netwerk. Er is minder vraag naar bitcoin transacties.

Bitcoin (BTC) zakt onder $30.000, wat is er aan de hand?

2. Grayscale

Ten tweede, het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), is begonnen met het vrijgeven van aandelen op de markt. Er komen deze maand naar verwachting zo’n 31,900 GBTC aandelen vrij op de markt. Er zit ruim 654.000 bitcoin in dit fonds waar de aandelen aan gekoppeld zijn.

Grayscale probeert met zijn GBTC aandelen de prijs van bitcoin na te bootsen. Doordat veel bedrijven nog geen bitcoin kunnen of mogen kopen was de interesse in GBTC vaak hoog.

Nu worden de aandelen van Grayscale voornamelijk gekocht door instituties die vertrouwen hebben in bitcoin. Grote beleggers hebben ook de mogelijkheid om in deze aandelen te investeren, elk aandeel staat gelijk aan ongeveer 0,001 btc. Deze aandelen kunnen ook weer onderling verkocht worden op beurzen zoals Fidelity. Dit verkopen kan alleen pas na 6 maanden. Hierdoor wordt er gesproken over het vrijgeven van de aandelen.

Historisch gezien was deze wachtperiode geen enkel probleem. De aandelenkoers van GBTC verhandelde altijd een paar procent boven die van de bitcoin prijs, er was dus sprake van een premie. Investeerders konden na die 6 maanden met een flinke winst de aandelen verkopen.

Deze premie is echter veranderd in een korting van momenteel maar liefst 13.45%. Dat betekent dus dat het goedkoper is om GBTC aandelen te kopen dan bitcoin. Het is immers ook een ander financieel product.

Doordat er deze maand veel van zulke aandelen worden vrijgegeven kan er volatiliteit ontstaan. Het ziet er naar uit dat deze volatiliteit voor nu naar beneden is. Willy Woo, een on-chain analist legt de mogelijkheden uit in tweet reeks:

Klik op de tweet voor de gehele reeks en uitleg.

3. Miners 

De afgelopen maanden is er veel te doen geweest rondom de nieuwe mining regulaties in China. Alhoewel er bijna elk jaar wel een nieuwsbericht naar buiten kwam dat China bitcoin wilde verbieden bleek het deze keer wel echt zo te zijn. In totaal zijn er op dit moment 6 provincies die het minen van bitcoin officieel hebben verboden.

Het land was jaren lang dé plek voor de hardware van miners.

De voornaamste publieke reden van China om over te gaan tot een strengere aanpak is het energieverbruik en de klimaatdoelen die het land wil halen. Ook zouden sommige zeggen dat de hoofdreden het verbieden van een decentraal alternatief op de digitale yuan is. Dat is de nieuwe digitale munt van het land.

Door de mining exodus uit China daalde de hashrate (de meeteenheid van de rekenkracht) van het bitcoin netwerk. Geschat wordt dat er zo’n 40% tot 60% van alle bitcoin miners in de regio's actief waren waar nu een verbod is.

Een groot deel van deze mining operaties zijn momenteel aan het verhuizen naar plekken op de wereld waar ze wel welkom zijn. Dit is een dure verhuizing dat gefinancierd wordt door de miners zelf, hierdoor moeten veel miners een deel van hun bitcoin verkopen.

Op de lange termijn is deze verhuizing juist goed voor bitcoin, het netwerk is immers een stuk decentraler dan eerst.

Als laatste hebben wetgevers in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Italie en Japan zich uitgesproken over Binance. Het grootste handelsplatform als het gaat om volume. De landen willen dat Binance strenger gereguleerd wordt of zelfs wordt verboden.

Met zoveel slecht nieuws in de markt is de vraag hoelang deze trend doorzet. Veel bitcoiners blijven er rustig onder, fundamenteel is er namelijk niks veranderd.