Bitcoin bulls wederom onderuit bij weerstand van 23.400 dollar

Het lukt de bitcoin bulls maar niet om de weerstand van de bears rond de koers van 23.400 dollar te breken. Bitcoin reageerde gisteren positief op een nieuwe toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell, waarin hij opnieuw sprak over "disinflatie," het woord dat hij afgelopen week ook al in de mond nam na zijn persconferentie die volgde op het Amerikaanse rentebesluit.

Disinflatie

Jerome Powell was te gast bij The Economic Club of Washington, waar hij sprak over de huidige visie van de Federal Reserve op de economische gezondheid van de Verenigde Staten en wat er vanuit de centrale bank nodig is om de inflatie definitief onder controle te krijgen. Voor de markten is dat interessant, omdat renteverhogingen over het algemeen problemen betekenen voor financiële assets.

Een hogere rente betekent namelijk in de eerste plaats dat investeerders een relatief veilig rendement van - op dit moment - ruim 4 procent kunnen pakken op Amerikaanse staatsobligaties. Dat rendement is redelijk risicovrij, omdat de Verenigde Staten uiteindelijk het monopolie op de Amerikaanse dollar heeft.

Zeker onder de huidige macro-economische omstandigheden, die op zijn minst onzeker te noemen zijn, kan het voor investeerders aantrekkelijk zijn om zich te verstoppen in de relatieve veiligheid van Amerikaanse staatsobligaties. Dan pak je immers op zeker een rendement van ruim 4 procent per jaar, terwijl je dat momenteel voor bitcoin en aandelen niet kunt zeggen.

De markt reageerde in eerste instantie positief op de woorden van Powell van gisteren, omdat hij het wederom had over disinflatie en hij voorzichtig sprak over een overwinning op de inflatie. Dat neemt echter niet weg dat de inflatie nog altijd hoog is en dat het mogelijk is dat de centrale bank nog flink moet ingrijpen de komende maanden.

Sterke banenmarkt

Vooral problematisch voor de Federal Reserve op dit moment is de sterke Amerikaanse banenmarkt. De werkloosheid ligt momenteel op het historisch lage niveau van 3,4 procent. Dit is het laagste niveau van de werkloosheid sinds 1969 en dat betekent dat veel mensen nu een baan hebben en dat de lonen stijgen, wat geen positieve ontwikkeling is voor de inflatie.

In die zin hoopt de Amerikaanse centrale bank, gek genoeg, dat de werkloosheid wat oploopt, zodat de inflatie beter en makkelijker te controleren is. Uiteindelijk is het doel van de renteverhogingen om de economie wat af te remmen. Op sommige fronten lukt dat, bijvoorbeeld op de huizenmarkt, maar wat de banenmarkt betreft blijkt dat op dit moment nog lastig.

Vandaar ook dat de bulls nog niet echt kunnen losbreken, omdat de sterke banenmarkt nog wat onzekerheid met zich meebrengt. Het kan zomaar zijn dat de Federal Reserve als gevolg daarvan wat strenger uit de hoek komt de komende maanden en de rente verder verhoogt dan de markt nu verwacht.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....