Bitcoin corrigeert zwaar door rechtszaak tegen Binance, tijd om te kopen?

Bitcoin is zwaar teruggevallen nadat op maandag bekend werd dat de SEC een rechtszaak tegen Binance start. De crux van de zaak is dat de SEC van mening is dat Binance een ongeregistreerde effectenbeurs is en dat verschillende munten op het platform kwalificeren als effect voor de Amerikaanse financiële wetgeving. Als reactie op die ellende is de bitcoin koers hevig gedaald en de vraag is natuurlijk of dit een goed moment is om de dip te kopen.

Buy the dip?

Het antwoord op die vraag is lastig te geven. Gisteren was er voor het nieuws over Binance nog sprake van optimisme en was het gevoel daar dat de bulls het in zich hadden om de bears te overmeesteren en de bullish trend van 2023 door te zetten.

Aan de andere kant speelt al langer het verhaal van de Federal Reserve, dat de afgelopen 14 maanden agressief de rente verhoogde om de inflatie te bevechten. Die renteverhogingen zetten de markt onder druk en de meeste economen verwachten dat de daadwerkelijke impact daarvan nog moet komen.

Als de Federal Reserve de rente nog lang op dit verhoogde niveau weet te houden, dan zag het verdere verloop van 2023 er per definitie al niet bullish uit voor bitcoin. Die hoge rente betekent namelijk ook dat investeerders een relatief hoog rendement op Amerikaanse staatsobligaties kunnen pakken.

Ook voor de problemen bij Binance zag het er fundamenteel gezien allemaal niet heel positief uit voor bitcoin.

De onzekerheid heerst

Alles bij elkaar kunnen we stellen dat de onzekerheid op dit moment heerst in de markt en als er iets is waar investeerders een hekel aan hebben, dan is het onzekerheid. Wat dat betreft kun je de huidige koersprestaties van bitcoin op twee manieren beoordelen. Je zou kunnen zeggen dat de onzekerheid op dit moment hoog is en dat het na de dalingen wellicht een goed moment is om te kopen.

Aan de andere kant kun je stellen dat het ergste misschien nog moet komen als de renteverhogingen van de Federal Reserve mogelijk een recessie veroorzaken en mensen gedwongen assets moeten verkopen om het hoofd boven water te houden.

De kans op dat tweede scenario lijkt op dit moment groter. Er zijn simpelweg weinig bullish ontwikkelingen aan te wijzen voor bitcoin, behalve dat de halving voor april 2024 op de kalender staat en we dus binnen een klein jaar dat belangrijke evenement krijgen. Is het dan echt wachten op de halving? Het antwoord op die vraag kunnen we uiteindelijk alleen maar van de tijd krijgen.

De Nederlandse analist PlanB blijft ondanks alles nog optimistisch en verwacht alsnog een maandsluiting van 30.000 dollar voor bitcoin in juni. Op het moment van schrijven tikt de koers binnen op 25.643 dollar per munt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....