Bitcoin dipt onder $17.000 door ‘Binance FUD’

De bitcoin prijs is onder de $17.000 gedoken deze vrijdag, een min van 2,5% de afgelopen 24 uur. Het laagste punt is voorlopig $16.904 op de Bitstamp grafiek.

Veel onrust op de cryptomarkt, waarbij marktleider Binance ongewild een hoofdrol speelt. Analisten spreken over het creëren van 'fear, uncertainty & doubt' (FUD), en spreken van een overreactie op de markten.

bron: CryptoCompare
bron: CryptoCompare

De afkoelende inflatie en een lagere renteverhoging van de Amerikaanse Federal Reserve hebben de bitcoinmarkt de nodige brandstof gegeven om te stijgen naar $18.373, het hoogste punt van de afgelopen maand. Afgelopen week ontstond er rumoer rondom Binance, qua handelsvolume de grootste cryptobeurs ter wereld.

Zo was er het gerucht dat de Amerikaanse autoriteiten de beurs zouden gaan vervolgen wegens het niet identificeren van hun klanten. Toen Binance een bepaalde stablecoin USDC niet direct kon uitkeren, ontstond er twijfel over diens solvabiliteit. Toen was er nog het nieuws dat onder meer Gemini en ook de Nederlandse Bitvavo nog honderden miljoenen dollars willen vorderen bij Digital Currency Group. Het leidt tot veel onrust, maar gek genoeg komt er geen dip in de handelsvolumes op deze beurzen.

Analisten proberen de situatie naar de buitenwereld toe te sussen.

Later gaat hij in om welke bedrijven er rumoer is ontstaan nadat bedrijven als Luna, Celsius en FTX.com zijn omgevallen.

Ook de Nederlandse analist en handelaar Crypto Ed vindt de ontstane commotie overtrokken. 'Interessant om te zien dat iedereen ineens zo bearish is op bitcoin alsof alleen deze asset zich zwak gedraagt. De S&P 500 doet precies hetzelfde, misschien zelfs zwakker'. Speelt Binance FUD wel een rol?

Proof-of-reserves

Vraag is of Binance een tikkende tijdbom onder de markt is of niet. On-chainanalist CryptoQuant heeft het proof-of-reserves-onderzoek van accountant Mazars, ingehuurd gefactcheckt en ziet geen alarmerende zaken en 'logische uitkomsten', zo stellen de analisten.

Het gaat om een zogenaamd "merkle-tree proof-of-reserves" onderzoek, op een cryptografische manier aantonen dat ze reserves in kas hebben zodat er geen FTX-achtige toestanden ontstaan waarbij met klantentegoeden gespeculeerd wordt.

Tenslotte, nog een on-chainindicator om de markt enigszins te duiden.

De Market Value Realised Value (MVRV) is de verhouding tussen de totale bitcoin markt en het totaal aan gerealiseerde waarde. De gerealiseerde waarde is het totaal aan alle bitcoin (in dollars), maar dan de laatst bekende waarde op de blockchain.

Uit deze verhouding rolt een cijfer, de Z-score. Hoe lager deze score, dus hoe dichter de market cap op de realized cap ligt, hoe dieper de bodem ligt van de marktprijs. Deze score ligt momenteel zeer laag, ziet ook de Britse analist Philip Swift.

Lees meer over:
BinanceBitcoin nieuwskoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...