Bitcoin dominantie daalt onder 50%, market cap onder 1 biljoen dollar

De bitcoin dominantie in de markt is gedaald onder de 50%. Het is ruim drie jaar geleden dat hier sprake van was. Ook de totale marktwaarde van bitcoin is onder de 1.000 miljard dollar gezakt, zo blijkt uit het Clark Moody Dashboard.

Bitcoin dominantie onder 50%

De bitcoin koers is de dip van afgelopen weekend nog niet helemaal te boven. De koers schommelt boven de $53.000, maar noteert een min van bijna 1% het afgelopen etmaal. De afgelopen 7 dagen heeft de munt ~15% van haar waarde ingeleverd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de totale marktwaarde, dat sinds lange tijd onder de 1.000 miljard dollar ligt. Bovendien neemt de dominantie van het digitale goud in de totale markt af. Voor het eerst in 36 maanden is de dominantie onder de 50% geraakt.

Dat betekent dat het marktaandeel van alternatieve cryptocurrency's is toegenomen.

Bitcoin dominantie daalt onder 50%, market cap onder 1 biljoen dollar

Handelaren anticiperen op een run naar kleinere cryptomunten, ook wel 'altseason' genoemd. Het is een marktsituatie die zich in 2017 tijdens de vorige bullmarkt ook voordeed.

JP Morgan waarschuwde deze week dat de bullrun van bitcoin zou haperen vanwege de fikse dump van de laatste dagen. Zo stond de prijs woensdag 14 april nog op een voorlopig record van $64.895, ruim $10.000 hoger.

Eerder zette de investeringsbank nog een prijstarget van $130.000 op het 'hoofd' van bitcoin. Bitcoin kent een lange geschiedenis van pieken en dalen. De jonge asset is nog zeer volatiel te noemen, omdat de market cap rond ~1.000 miljard dollar nog gering is.

On-chain analyse

Zoomen we even uit en kijken we naar analyses die zich baseren op on-chain data, dan is er geen reden voor paniek. CryptoQuant is een bedrijf uit Zuid-Korea dat patronen op de blockchain van bitcoin in kaart brengt en daar marktindicatoren mee samenstelt.

Een van die indicatoren is de zogenaamde BTC: Miners' Position Index (MPI). De verhouding van Bitcoin die uit miners’ wallets verlaat en de moving average van deze indicator. Een waarde boven 2 betekent dat miners nog aan het verkopen zijn.

Deze waarde staat zelfs al een tijd op een negatieve waarde, een signaal dat miners niet aan het verkopen zijn.

Bitcoin dominantie daalt onder 50%, market cap onder 1 biljoen dollar

Volgens analist Willy Woo is 'veel support' rond het niveau 1.000 miljard dollar aan market cap. De komende dagen moet blijven of deze cap dus houdt.

Hij wijst er in zijn draadje nog even fijntjes op dat het aantal actoren op het bitcoin netwerk exponentieel blijft groeien, een sterk fundamenteel signaal naar de markt.

Deze week werd ook bekend dat het netwerk ruim 70 miljard dollar op één dag heeft verwerkt. Een signaal dat het netwerk steeds actiever in gebruik is en dat het aantal deelnemers aan het netwerk groeit.

De ervaren belegger en analist Peter Brandt zet de dip in historisch perspectief. Een duikeling van 20% in kort tijdsbestek is historisch gezien een 'milde' correctie.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat en download onze Android Bitcoin Nieuws app.

Lees meer over:
markt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Zijn diepgaande kennis en analytische vaardigheden stellen hem in staat om complexe marktgegevens te ontcijferen en waardevolle inzichten te delen met zijn publiek. Naast zijn professionele bezigheden heeft Wessel een grote passie voor muziek en sport. Hij brengt graag tijd door buiten de digitale wereld en is een fervent bezoeker van concerten en sportwedstrijden. Deze liefde voor live-evenementen weerspiegelt zijn behoefte aan directe ervaringen en interactie met de wereld om hem heen. Wessel is ook iemand die veel waarde hecht aan tijd doorbrengen met zijn familie en vrienden. Of het nu gaat om een spontane uitstap of een geplande vakantie, hij koestert deze momenten en ziet ze als een essentieel onderdeel van zijn leven. Deze uitstapjes bieden hem niet alleen ontspanning en plezier, maar versterken ook zijn banden met zijn dierbaren. Zijn collega's en kennissen in de crypto-industrie waarderen Wessel vooral om zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid. Hij staat bekend om zijn vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband uitstekend werk te leveren, waarbij hij altijd streeft naar het behalen van concrete resultaten. Zijn pragmatische aanpak en toewijding maken hem tot een waardevolle speler in elk project. Wessel's betrouwbaarheid is een ander kenmerk dat hem onderscheidt. In een industrie die soms onvoorspelbaar en volatiel kan zijn, biedt zijn standvastigheid en integriteit een rotsvaste basis voor zijn collega's, lezers en volgers. Zijn vermogen om consistente en betrouwbare analyses te leveren, heeft hem een gerespecteerde stem in de gemeenschap gemaakt. Samenvattend combineert Wessel zijn uitgebreide kennis van de cryptomarkt met een rijk persoonlijk leven vol muziek, sport en familie. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.