Bitcoin dominantie ten opzichte van de rest van de cryptomarkt neemt toe

Bitcoin zit al dertien jaar op de troon als grootste cryptocurrency van de markt. Bij Bitcoin Magazine zijn wij ervan overtuigd dat bitcoin de enige crypto-asset is die toekomst heeft en de markt lijkt nu meer richting die mening toe te bewegen. Ondanks dat de bitcoin koers ook kwakkelt, zakken de koersen van alle altcoins nog verder weg.

Geen twijfel over dominantie bitcoin

Geen enkele altcoin is in de hele bestaansgeschiedenis van ook maar in de buurt gekomen van de dominantie van bitcoin. Er zijn momenten dat altcoins wat terrein winnen op bitcoin en ethereum is door velen zelfs bestempeld als een ‘bitcoin-killer’, maar momenteel is daar weinig van terug te zien.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Terwijl de koersen over de gehele markt dalen zien we wederom dat bitcoiners de enige zijn die echt overtuigd zijn van hun investering. Als het een beetje tegenzit bij de altcoins rent iedereen naar de uitgang. Dat bewijst maar weer eens dat altcoiners vooral instappen om hun investering voor meer geld te verkopen.

Bitcoin kent een grote groep van investeerders die de digitale munt daadwerkelijk beschouwt als het geld van de toekomst. Dit cohort van bitcoin holders ziet bitcoin als hun primaire spaarmiddel en laat zich niet afschrikken door een markt die even wat minder presteert. Een dalende koers verandert immers niets aan de fundamentele eigenschappen van bitcoin.

Dominantie bitcoin op 46 procent

Als we puur kijken naar de market cap, dan ligt de dominantie van bitcoin momenteel op 46 procent. Hetgeen interessant is, aangezien bitcoin, in tegenstelling tot de vele altcoin-projecten geen marketingteam heeft. De dominantie is momenteel wel iets lager dan bijvoorbeeld 5 tot 6 jaar geleden, maar het aantal altcoins is significant toegenomen.

Terwijl de market cap van bitcoin destijds moest strijden met enkele honderden altcoins, zijn er op CoinMarketCap nu meer dan 19.000 altcoins genoteerd. Die hebben allemaal een “market cap” waardoor het lijkt alsof de dominantie van bitcoin lager ligt.

Waarschijnlijk ligt de dominantie echter nog een stuk hoger dan de cijfers van CoinMarketCap ons vertellen. Van veel munten is de market cap namelijk op illegitieme wijze opgepompt en is er weinig tot geen liquiditeit. Waardoor je ook je vraagtekens kunt zetten bij de waarde van die projecten. Als het aankomt op hashrate en andere statistieken die de decentralisatie waarderen, dan komt er helemaal niets in de buurt van Bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....