Bitcoin en goud schieten omhoog door nieuwe episode bankencrisis

Bitcoin is er in de nacht van woensdag op donderdag in geslaagd om weer boven de grens van 29.000 dollar uit te klimmen. Dat lijkt allemaal het gevolg van een nieuwe episode in de Amerikaanse bankencrisis, die zich enkele uren na de persconferentie van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell ontvouwde.

Grappig genoeg riep Powell tijdens zijn persconferentie in navolging op het rentebesluit nog dat de Amerikaanse bankensector "solide en weerbaar" is. De realiteit lijkt anders.

'Dit was de laatste renteverhoging'

Een kleine twee uur na de renteverhoging en de persconferentie van de Federal Reserve vielen de aandelen van verschillende Amerikaanse banken hard omlaag. PacWest Bancorp werd hierin het hardste getroffen met een daling van om en nabij de 50 procent in de nahandel.

Bitcoin en goud schieten omhoog door nieuwe episode bankencrisis

De kritiek op de Federal Reserve is op dit moment dan ook niet mals. Overal op Twitter halen mensen uit naar de "lege uitspraken" van Jerome Powell over het Amerikaanse bankensysteem, dat volgens hem helemaal solide is.

Volgens Michaël van de Poppe, een populaire Nederlandse analist, is het Amerikaanse bankensysteem op dit moment zwakker dan ooit. "Dit was de laatste renteverhoging", zo schrijft hij aan zijn volgers op Twitter.

Het bovenstaande bericht van The Kobeissi Letter vat goed samen wat er in de nahandel gebeurde met de Amerikaanse bankensector. Over de gehele linie gingen banken hard onderuit en bitcoin wist daar natuurlijk meteen van te profiteren.

Bitcoin en goud

Het mag geen verrassing zijn dat ook goud na gisteren een nieuwe poging waagde om zijn all-time high aan te vallen. Tot nu toe is het nog niet gelukt, maar de markt lijkt op dit moment duidelijk te kiezen voor veilige havens als goud en bitcoin.

Ondanks dat goud zijn all-time highs aanvalt, blijft bitcoin beter presteren. Het is lastig om te zeggen waar dat precies in ligt. De market cap van bitcoin is natuurlijk een stuk lager, waardoor een relatief kleine hoeveelheid kapitaal de potentie heeft om de koers flink in beweging te brengen.

In die zin zou je bitcoin op dit moment ook het kleine en meer volatiele broertje van goud kunnen noemen. Op de lange termijn moet bitcoin zich echt nog bewijzen als een veilige haven en een alternatief voor goud, maar met dit koersgedrag is het begin in ieder geval daar.

Poll

Gaat bitcoin de koers van 30.000 dollar herclaimen?

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.