Bitcoin ETF in Canada had moeite met harde daling

Het is een pijnlijke week voor de prijs van Bitcoin, de munt daalde met zo’n 25% in waarde. Mede door de het nieuws uit het kamp van Elon Musk/Tesla en het land China ontstond er paniek in de markt.

Het is een van de eerste keren dat er zo’n daling plaatsvond tijdens het bestaan van verschillende ETF’s (exchange traded funds) in Canada. Volgens een verslag van The Financial Times had de ETF van Horizon moeite met de daling en ontstond er tijdelijk een markt ontwrichting. Dit had als gevolg dat sommige orders van investeerders niet door kwamen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kortom: het fonds leek niet klaar voor de grote volatiliteit die de bitcoinmarkt regelmatig heeft.

Marktverstoring

De reden hiervoor is het feit dat Horizon investeert in Bitcoin futures op de Chicago Mercantile Exchange (CME). Doordat dit platform tijdelijk het handelen had stilgelegd door de grote daling kampte de ETF ook met problemen.

De Canadese Bitcoin ETF van Horizon had moeite met het vullen van orders van investeerders door de snelle prijsdaling. Een ETF is een veel gebruikt beleggingsproduct dat mensen de mogelijkheid geeft aandelen te kopen die de prijs van bepaalde assets identiek volgt. In dit geval de prijs van Bitcoin.

Vanuit Horizon was er constant contact met hun market makers. Als de daling en de toestand van toen nog wat verder door had gezet waren ze niet meer in staat om alle koop- en verkoopopdrachten door te voeren. Zo ver kwam het niet.

Een market maker is een beurshandelaar die de handel in bepaalde effecten zoals aandelen of opties onderhoudt.

Deze ETF’s zijn razend populair in Canada doordat het iedere investeerder gemakkelijk toegang verleent om te Bitcoin te kopen zonder zelf de coins te bewaren.

Alhoewel een marktverstoring erg serieus klinkt gebeurde het enkel bij de ETF van Horizon. De overige Bitcoin ETF’s liepen soepel door ondanks het hoge volume en de volatiliteit. Dit is te verklaren doordat andere ETF’s de onderliggende Bitcoins wel zelf aanschaft en de prijs niet baseert op die van de futures markten.

Amerika wacht nog op goedkeuring

Dit soort fondsen zijn er nog niet in de Verenigde Staten, wel zijn er de afgelopen jaren tientallen verwoede pogingen gedaan om dit voor elkaar te krijgen. Momenteel behandelt de SEC (Security and Exchange Commission) meerdere aanvragen, tot dusver met weinig succes. Alle aanvragen tot nu toe zijn afgekeurd.

Toch is er hoop, het nieuwe hoofd van de SEC heeft kennis over Bitcoin en door het steeds groter worden van de digitale asset zien kenners het positief in.

De recente ontwikkelingen op de markt zorgen er in ieder geval niet voor dat de toezichthouders snel zullen toehappen: de volatiliteit is precies een van de redenen dat een Bitcoin ETF in veel landen nog altijd not done is.

Lees meer over:
CanadaETF