Grote Bitcoin fondsen in Amerika wachten nog altijd op goedkeuring. Toezichthouder noemt BTC ‘ zeer speculatief’

721 totale weergaven

Een bitcoin exchange traded fund (ETF) komt er voorlopig niet in Amerika. Dat lijkt de conclusie die je kunt trekken uit de houding van de financiële waakhond van het land.

De Securities and Exchange Commission) (SEC) heeft in een statement laten weten dat zij Bitcoin zien als een zeer speculatieve asset. Hierbij wordt wellicht gehint naar een uitstel van een veelbesproken ETF .

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het statement waarschuwt voor fondsen die Bitcoin futures verhandelen. Investeerders zouden volgens de SEC meer risico nemen dan dat ze zich eigenlijk realiseren.

Let op: er zijn ook andere geluiden die veel positiever zijn over de mogelijkheden op een bitcoin ETF. Voorlopig is er echter geen sprake van goedkeuring van de aanvragen.

Grote fondsen geïnteresseerd in Bitcoin

De waarschuwing komt nadat grote beleggingsfondsen en banken zoals Morgan Stanley en investeerders al BlackRock hun interesse in de digitale munt bekend maakten.

Veel grote partijen, van Goldman Sachs tot Tesla, maken op hun eigen manier (kleine of grote) een strategie voor bitcoin. Traditionele financiële instanties kijken bijvoorbeeld naar bitcoin futures of aandelen in het Grayscale Bitcoin Trust. De SEC waarschuwt voor dit soort financiële producten.

De waarschuwing is gericht aan grote fondsen, het bericht heeft allicht ook gevolgen voor de veelbesproken Bitcoin ETF. Dit is een indexfonds die de prijs van Bitcoin zo goed mogelij moet volgen.

Doordat dit beleggingsproduct onder toezicht staat van de SEC maakt zo’n ETF het gemakkelijk voor bedrijven, fondsen en banken om te speculeren op bitcoin. Het is een beproefde constructie voor veel grote beleggers.

Een robuuste futuremarkt voor Bitcoin is een vereiste voor een ETF laat de Chief Investment Officer van Bitwise weten. Voorstanders verwachten dat het net nieuw aangetreden hoofd van de SEC Gary Gensler een ETF in de nabije toekomst zal goedkeuren. Maar zo ver is het voorlopig nog niet.

Beschermen van investeerder prioriteit

De ETF specialist van Bloomberg, Eric Balchunas zegt dat de vooruitzichten op een ETF niet hopeloos zijn, maar dat het er momenteel ook niet heel goed uit ziet.

Medewerkers van de SEC zullen de boel goed in de gaten houden. Dit soort organisaties hameren vaak op zaken als het beschermen van consumenten en andere marktdeelnemers.

Kortom: allerlei partijen willen aan de slag met nieuwe grote bitcoin fondsen, maar in Amerika zit de deur voorlopig nog dicht.

Lees meer over:
ETFSEC