Criminelen gebruiken Facebook ads om losgeld van $15 miljoen in Bitcoin te krijgen

Een hackgroep brak het netwerk van een Italiaans bedrijf binnen en eiste $15 miljoen in bitcoin (BTC) als losgeld. Om de zaak wat te versnellen gebruikte de criminele Facebook ads, zonder succes.

Het Italiaanse Campari produceert en distribueert alcoholische dranken. De criminelen kwamen met een ransomware aanval bij verschillende bedrijfsdocumenten. De ruim 2 terabyte aan data bevat blijkbaar gevoelige informatie, want de hackers vragen miljoenen in losgeld. Dat meldt Bleeping Computer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De hackgroep heeft als naam ‘‘Ragnar Locker’’.

Virus

De aanval komt vanuit een computervirus. Het virus infecteert een Windows computer en verzamelt alle gevoelige data die het kan krijgen. Die data wordt vervolgens versleuteld. De aanvallers vragen vervolgens losgeld voor de sleutel tot de bestanden.

De vraag voor bitcoin is makkelijk: het is een goede manier om betalingen te doen zonder dat iemand er toestemming voor hoeft te geven.

Data

De hackers verkregen op deze manier een hoop gevoelige informatie van Campari. Het gaat om financiële data, bank gegevens, belangrijke emails en contracten met bijvoorbeeld beroemdheden.

Campari ontving een brief met eisen van de criminelen en een duidelijk bericht: betaal $15 miljoen in BTC om toegang tot de data te krijgen.

Campari besloot vervolgens hun gehele IT service en website stop te zetten om verdere infecties van het virus te voorkomen.

Advertenties

De aanvallers gaven echter niet op. Campari gaf publiekelijk toe dat er persoonlijke gegevens en bedrijfsdata was gestolen. De aanvallers betaalde $500 om een advertentie op Facebook te draaien om te laten weten hoe groot de hack was. De groep kocht ads bij Facebook om druk te zetten achter de betaling.

Ruim 7000 mensen hebben het bericht gezien. Kort daarna pakte Facebook de advertentie op en werd de advertentie verwijderd.

Tot op heden hebben de Italianen niet betaald. .

Facebook advertenties

Facebook advertenties en bitcoin zijn tot op heden geen gelukkig combinatie. Veel legitieme bitcoin bedrijven kunnen niet adverteren op het platform. De reden is de industrie waar zij zich in begeven.

Dat beleid is echter niet waterdicht. Regelmatig komen er berichten voorbij van neppe Facebook advertenties met bekende Nederlanders die bitcoin adviseren. Achter deze malafide advertenties zitten criminelen die geld willen stelen van slachtoffers.

Facebook en AFM startten eerder dit jaar een campagne tegen neppe Bitcoin advertenties.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...