‘Bitcoin farao’ moet $3,7 miljard terugbetalen aan tienduizenden investeerders

Glaidson Acácio dos Santos, ook bekend als “Bitcoin Pharaoh” moet $3,7 miljard terug betalen aan investeerders.

Giga-oplichting

Vorige week kon je al lezen over Dos Santos. Hij stelde zich beschikbaar voor de aanstaande verkiezingen. Een rechtbank verbood zijn verkiezingsschap echter, vanwege oplichtingspraktijken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu blijkt dat de Braziliaan 19 miljard Braziliaanse real (bijna $ 3,7 miljard) moet terugbetalen. Dit bedrag zal worden overgemaakt aan meer dan 122.000 investeerders en schuldeisers die het slachtoffer zijn geworden van zijn frauduleuze crypto-investerings-plan.

Vorig jaar organiseerde de Braziliaanse federale politie een speciale missie genaamd “Operatie Kryptos”. Ze pakten Dos Santos op en maakten een einde aan zijn illegale activiteiten. Volgens de autoriteiten beloofde het bedrijf investeerders een rendement van maximaal 15% van het geïnvesteerde vermogen.

Inbeslagname

Bovendien namen ze $28,7 miljoen aan assets in beslag, waaronder $3,6 miljoen aan contant geld. Het zou zijn gegaan om de grootste crypto-inbeslagname Brazilië ooit. Toen dit in augustus 2021 gebeurde, werden er ook vier andere personen gearresteerd.

Volgens de uitspraak van de autoriteiten heeft Dos Santos 48 uur om het bedrag over te maken. Zodra het geld bij de rechtbank is gestort, wordt het verdeeld onder de personen die beweren het slachtoffer te zijn.

Daarbij moet gezegd worden: de schuldbetaling wordt alleen geaccepteerd als de “Bitcoin Farao” ook de herkomst van het geld kan aantonen.

De advocaat van Santos reageert dat de betalingsvoorwaarden van de rechter niet in lijn zijn met “de realiteit van het bedrijf”. Wat hij hiermee bedoelt is niet duidelijk, maar doorgaans is het hele punt van een piramidespel dat er op een gegeven moment tekorten gaan ontstaan.

In januari werd Dos Santos beschuldigd voor afpersing, financiële misdaad en het bestellen van een moord op zakelijke concurrenten. Momenteel zit hij in preventieve hechtenis.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!