‘Bitcoin farao’ van Brazilië mag niet aan verkiezingen meedoen

Een Braziliaanse rechtbank heeft unaniem besloten dat “bitcoin farao” Glaidson Acácio dos Santos niet de politiek in mag. Ze verbieden dat hij zich kandidaat kan stellen als federale afgevaardigde. Waarom? Een bitcoinscam.

Bitcoin Farao

Dos Santos hoopte zich kandidaat te stellen als federaal plaatsvervangend kandidaat voor de Christen-Democratische partij. Dat meldt het Braziliaanse staatspersbureau Agência Brasil op 13 september. Het land houdt op 2 oktober verkiezingen.

Het regionale kiesgerechtshof van Rio de Janeiro (TRE-RJ) maakte bezwaar tegen de kandidatuur van Dos Santos. Zijn bedrijf zou naar naar verluidt betrokken zijn bij een bitcoin ponzi scheme. Volgens de Associated Press beloofde het investeerders een maandelijks rendement van 10%.

De politie van Brazilië nam vorig jaar 591 bitcoin in beslag als onderdeel van wat ze Operation Kryptos noemden. Het was destijds zo’n $28 miljoen waard.

Verder namen ze daarbij ook bijna 14 miljoen Braziliaanse reais (bijna $2,7 miljoen) en andere valuta in beslag, net als 21 luxe auto’s, dure horloges, juwelen, mobiele telefoons en documenten.

“De kandidatuur van de zakenman, die nog steeds in de gevangenis zit, werd unaniem aangevochten door de regionale kiesrechtbank (TRE-RJ), op grond van het feit dat Santos de directeur is van een financiële instelling die wordt geliquideerd.”

“De rapporteur van de zaak, rechter Luiz Paulo da Silva Araújo Filho, wees erop dat Santos wordt beschuldigd van federale misdaden, waaronder banden met de militie.”

In januari werd Dos Santos beschuldigd voor afpersing, financiële misdaad en het bestellen van een moord op zakelijke concurrenten. Momenteel zit hij in preventieve hechtenis.

Brazilië

Cryptovaluta worden steeds populairder in Brazilië. De internetbank Nubank verzamelde binnen no-time één miljoen gebruikers op haar nieuwe cryptoplatform.

Beurzen als Bitso en Mercado Bitcoin overleggen ook goede cijfers. Het moederbedrijf van laatstgenoemde beurs stond op het verlanglijstje van Coinbase, dat er maar liefst $2 miljard voor over had.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBrazilië