“Bitcoin halving leidt tot stijging naar $100.000”

De bitcoin halvening vindt hoogstwaarschijnlijk in april 2024 plaats en dat leidt ook tot wilde prijsvoorspellingen van experts uit de industrie.

Bitcoin halvening

Miners ontvangen een vastgestelde beloning in de vorm van nieuwe bitcoins en transactiekosten voor elk blok dat ze toevoegen aan de blockchain. Bij een halvering wordt deze beloning gehalveerd. De huidige subsidie is 6,25 bitcoin per block, maar die beloning halveert naar 3,125 BTC per block.

De halvening heeft tot gevolg dat het tempo waarin nieuwe bitcoin wordt uitgegeven, wordt vertraagd. Dit heeft een deflatoir effect op het aanbod van nieuwe munten, omdat de beloning voor miners wordt verminderd. Dat heeft gevolgen voor de voorraad van bitcoin die in omloop is. Het mechanisme achter de halvering is ontworpen om de uiteindelijke voorraad te beperken tot 21 miljoen BTC.

Historisch gezien heeft de halvering (positieve) invloed gehad op de bitcoin prijs. Sommigen denken namelijk dat de vermindering van het aanbod kan leiden tot een stijgende vraag naar bitcoin en daardoor een stijging van de prijs. Dit is echter geen zekerheid, want de prijs wordt beïnvloed door een groot aantal factoren zoals vraag en aanbod, vraagdynamiek, marktomstandigheden etc.

Marktverwachtingen

Regelmatig buitelen analisten over elkaar heen om te voorspellen welke richting de bitcoin prijs opgaat, sommigen gaan zo ver dat de prijs een nieuwe all-tiime high schrijft. In een recent interview deelt Sue Ennis, de vicepresident van miningbedrijf Hut 8, haar verwachtingen van de markt.

Volgens Ennis kan de waarde van bitcoin boven de $100.000 geraken door invloed van de halvening. Hut 8 heeft momenteel een bitcoin reserve van 9.152 BTC. Het bedrijf beschikt over een geïnstalleerde ASIC hash rate capaciteit van 2,6 exahashes per seconde en heeft in juli 44,6 BTC gedolven.

Nu de rekenkracht van het netwerk blijft toenemen, rijst de vraag of miners hun bitcoin niet moeten verkopen om hun liquiditeit te versterken en investeringen te kunnen doen in nieuwe apparatuur. Dat is in ieder geval op te maken uit de Hashrate Index, stijgingen in hashrate leidt tot een lagere bitcoin prijs.

Volgens Ennis komen de prijsbewegingen van BTC vóór en na de halvening niet overeen met de optimistische verwachtingen van investeerders. Ze wijst erop dat de rekenkracht blijft stijgen ook als de prijs consolideert. Ze ziet een nieuwe golf aan miners die aan het netwerk geschakeld worden, zoals een land als Oman dat investeert in rekenkracht. Dat soort dynamiek gebeurt onafhankelijk van wat de prijs doet.

Om de impact van de halving te overleven, is het volgens Ennis zaak dat miners hun omzet diversifiëren. Miners kunnen kunstmatige intelligentie verkennen, ze kunnen serverruimte aanbieden aan bedrijven die zich richten op GPU-gebaseerde AI-training, industriële ASIC-reparatiediensten en aansluiten bij energie-initiatieven.

Ennis bespreekt ook de mogelijke gevolgen van de lancering van een bitcoin exchange-traded fund (ETF) op de spotmarkt. Hoewel investeerders hier al lang naar hebben uitgekeken, blijft goedkeuring door regelgevende instanties uit.

Ennis gelooft dat de goedkeuring van een ETF positief is voor bitcoin, maar waarschuwt dat aandelen van miningbedrijven mogelijk onder druk komen te staan, aangezien ze vaak fungeren als verkapte investeringen in bitcoin.

Ze doet ook nog een prijsvoorspelling voor bitcoin en verwacht dat de munt een prijstarget van $100.000 kan bereiken. Ze baseert dit op de verwachting dat een klein deel van de institutionele beleggers die nu in goud zitten, een asset van 13.000 miljard dollar, verhuist naar bitcoin. Bitcoin heeft een marktkapitalisatie van 532 miljard dollar.

Opmerkelijk is dat de betrokkenheid van de financiële reus BlackRock het vertrouwen in deze prognose heeft vergroot. Samengevat, naarmate de volgende bitcoin halvering nadert, domineren voorspellingen van een prijsstijging boven de $100.000 de discussies. Op de korte termijn is er echter meer onzekerheid dat de prijs zomaar gaat stijgen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...