Bitcoin handelsplatform Bittrex was ongeregistreerde effectenbeurs, stelt SEC

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Bittrex en voormalig CEO William Shihara aangeklaagd. De broker en beurs zou verschillende diensten hebben aangeboden aan Amerikanen waar zij niet de juiste papieren voor hadden. Bittrex Global GmbH wordt o.a beschuldigd van het niet registreren als effectenbeurs en het runnen van een ‘illegaal clearinghouse’.

Bittrex wordt ervan beschuldigd zich sinds 2014 te hebben gepresenteerd als een platform voor de handel in crypto assets die als effecten werden aangeboden en verkocht. Bittrex heeft tussen 2017 en 2022 ten minste 1,3 miljard dollar verdiend aan transactiekosten van investeerders, inclusief Amerikaanse investeerders, zonder zich te registreren als broker, beurs en clearinginstelling bij de SEC. Dat is te lezen in op de website van de toezichthouder.

Bittrex en Shihara hebben verklaringen met betrekking tot “prijsvoorspellingen”, “verwachting van winst” en andere “investeringsgerelateerde termen” laten verwijderen om dit soort problemen te vermijden. Tevergeefs, blijkt nu. Volgens de SEC hebben Bittrex en Shihara bewust de Amerikaanse effectenwetgeving omzeild en zich niet geregistreerd.

De klacht van de SEC beweert dat Bittrex en Bittrex Global zich als beurs hadden moeten registreren omdat ze de handel in effecten van meerdere kopers en verkopers met een gedeeld orderboek bij elkaar brachten, Ook gingen de kopers en verkopers akkoord met de voorwaarden van de transacties, die volgens de SEC niet hadden mogen plaatsvinden. Volgens de toezichthouder is Bittrex ook een ‘clearinginstelling’ omdat het optrad als tussenpersoon bij het verrichten van betalingen en leveringen bij het matchen van verkoop- en kooporders. Ook het bewaren van klantenfondsen had het bedrijf niet de juiste papieren voor.

De SEC geeft hiermee ook een mogelijke waarschuwing af aan andere spelers in de industrie. Bittrex is niet het enige bedrijf dat mogelijk niet voldoet aan de richtlijnen.

Lees meer over:
Amerikamisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...