Bitcoin hashrate klimt terug naar niveau van voor het Chinese verbod

Bitcoin bewijst zich steeds meer als een asset die door niets en niemand afgestopt kan worden. Waar velen zich in mei nog zorgen maakten nadat China in mei een algeheel verbod op bitcoin mining instelde, is het netwerk qua hashrate inmiddels weer terug op het niveau van voor dat moment.

Kort na het verbod dook de hashrate met 50 procent naar beneden, maar volgens de laatste schattingen is dat verlies alweer helemaal goed gemaakt. Waarschijnlijk hebben de meeste miners dan ook een nieuwe locatie gevonden om hun operaties te hervatten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De grote migratie naar het Westen

Vijf maanden na de migratie van miners in de geschiedenis van Bitcoin is de computerkracht in het netwerk weer terug op het niveau van weleer. Een ongelooflijke opleving die maar weinigen hadden voorzien. Waarschijnlijk ook deels gemotiveerd door de koersexplosie die we de laatste tijd weer doormaken.

Het blijft lastig om de precieze hashrate op een specifiek moment te meten, aangezien miners zich binnen Bitcoin niet hoeven aan te melden om te minen, zijn we weer bijna terug op het niveau van 25 biljoen hashes per seconde. Voorlopig lijkt het erop dat de moeilijkheidsgraad de komende week met 5,7 procent toeneemt. Waarmee we nog 4 biljoen hashes per seconde van het oude record verwijderd zijn.

Dat is niet het enige goede nieuws over het netwerk, want de afgelopen 8 aanpassingen van de moeilijkheidsgraad zijn positief geweest. Wat er over het algemeen op wijst dat miners vertrouwen hebben in de toekomst en kapitaal inzetten om het netwerk te versterken,

Hash rate slechts 6 dagen hoger geweest dan nu

De Bitcoin hashrate is in de gehele geschiedenis van het protocol slechts 6 dagen hoger geweest dan het huidige niveau, zo weet Charles Edwards van Capriole weten.

Volgens verschillende analisten kan de beslissing van China om Bitcoin mining te verbieden weleens de grootste geopolitieke blunder van de 21e eeuw zijn. Gezien een groot deel van de miners naar concurrent-wereldmacht Amerika zijn vertrokken. Als bitcoin een succes wordt, dan kan het een hele dure fout worden voor China.

Al is het maar de vraag in hoeverre ze zich daaraan storen. Want het verbod op bitcoin lijkt vooral een manier te zijn om de eigen digitale yuan vrij baan te geven in eigen land. Hetgeen een interessante situatie oplevert. Gezien we straks zullen zien hoe de gesloten en gestuurde economie van China het zal doen tegen de meer open economie van de rest van de wereld.

Miners er nog altijd massaal voor om te hodlen

Je zou verwachten dat de meeste miners hun vers gevonden bitcoin moeten verkopen om hun bedrijf draaiende te houden. Maar niets is minder waar. Steeds meer miners kiezen ervoor om de bitcoin die ze uit de digitale gronden van Bitcoin toveren te behouden voor de lange termijn.

Miners blijken ook gewoon bedrijven te zijn die geloven in de lange termijn waarde van bitcoin en houden alles wat ze kunnen houden binnenboord. Al maanden is de netto instroom/uitstroom van bitcoin bij miners positief, wat betekent dat ze meer hodlen dan verkopen.

Hetgeen een interessante dynamiek oplevert wat de stock-to-flow van bitcoin betreft. Gezien het model van Nederlander PlanB gebaseerd is op het inflatieschema van bitcoin, dat nu door het hodlen van de miners in de praktijk enigszins anders is. Er komen steeds minder bitcoin op de markt, terwijl er steeds meer kopers en dus vraag naar de digitale munt is.

Een ontwikkeling die we bij Bitcoin Magazine uiteraard alleen maar toejuichen. Goed nieuws dus vanuit deze fundamentele hoek van Bitcoin. Wat een prima basis lijkt te vormen om de bullmarkt van de afgelopen maanden een mooi vervolg te geven richting het einde van het jaar.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....