Analist: ‘Bitcoin heeft regels nodig om koersschommelingen te voorkomen’

Bitcoin zal stabieler en meer liquide worden zodra er meer juridische zekerheid is omtrent de industrie, zo redeneert de Director of Investment van Bridgewater. Rebecca Patterson gelooft dat bitcoin dan op termijn een interessante asset kan worden voor institutionele partijen.

Volgens haar is nieuwe en duidelijke wetgeving de sleutel voor het dempen van de soms extreme volatiliteit en lage liquiditeit binnen bitcoin. Deze obstakels vormen voor Bridgewater in ieder geval de grootste hordes om de stap richting bitcoin te zetten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De volatiliteit van bitcoin

Op dit moment kan een enkele tweet de bitcoin koers met 10% naar boven of naar beneden sturen. Dat is volgens Paterson geen goede basis voor een asset die als store of value moet dienen. Mensen investeren juist in een store of value voor zekerheid en niet voor volatiliteit.

Persoonlijk ben ik het niet eens met deze observatie van Paterson en is de volatiliteit van bitcoin afhankelijk van je strategie. Ben je niet van plan om je investeringen morgen alweer te liquideren? Dan valt het met de volatiliteit van bitcoin wel mee. De euro is op de korte termijn stabiel, maar op de lange termijn weet je zeker dat je waarde verliest. Met bitcoin is het tegenovergestelde waar.

Verder geloof ik ook dat de volatiliteit van bitcoin ons als early adopters juist kansen biedt om goede rendementen te pakken. Zolang een groot deel van de markt het niet aandurft vanwege de volatiliteit, hebben wij nog tijd om onze stacks te vergroten.

Strakkere reguleren moet de problemen van bitcoin oplossen

Volgens Patterson van Bridgewater moet strakkere en meer duidelijke regulering omtrent bitcoin de problemen met de volatiliteit oplossen. Persoonlijk verwacht ik dat de markt deze problemen vanzelf oplost. Hoe meer kapitaal er richting bitcoin stroomt, hoe meer liquide de markt wordt en hoe lager de volatiliteit.

Paterson verwacht dat betere regulering zorgt voor de instroom van nieuw kapitaal, daarmee een verhoogde liquiditeit en een lagere volatiliteit. Op zich allemaal heel logisch. Het enige wat ik hier niet aan begrijp is waarom je erop zou wachten. Zodra dit gebeurt schiet de koers immers omhoog. Als je echt vertrouwen hebt in bitcoin maakt de volatiliteit op de korte termijn helemaal niets uit.

Als laatste geeft Paterson aan dat ze bitcoin niet ziet als een alternatief voor de euro en de dollar, maar meer als het digitale equivalent van goud. Bitcoin is interessant vanwege de schaarste en moet zich nog bewijzen als betaalmiddel. Dat klopt, maar persoonlijk verwacht ik dat het niet lang duurt voordat bitcoin zich ook als betaalmiddel zal laten gelden.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.