‘Bitcoin hodlers sparen door bij dip onder $60.000’

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Realized profit/loss

Checkmate kijkt naar de gerealiseerde winst en verlies van entiteiten op de bitcoin blockchain.

De blockchain registreert wanneer je je beetje bitcoin kocht en wanneer je besluit om het in te wisselen.

Op dat moment wordt een nieuwe UTXO aangemaakt, want dat beetje bitcoin krijgt een nieuwe entiteit.

Checkmate ziet dat bitcoin houders (155 dagen of langer hun munten vasthouden) minder winst pakken en blijven hodlen (dalende groene lijn).

Tegelijkertijd verkopen de houders die de top kochten hun munten nu (stijgende rode lijn).

Dit is volgens Checkmate een gezond gegeven tijdens een koerscorrectie en een bullish signaal richting de andere spelers op de markt.

bron: Glassnode

Ook een andere indicator, de Spent Output Profit Ratio (SOPR) wijst erop dat lange termijn houders matig winst pakken.

Een score van 1 of meer betekent dat het midden van de markt (median) virtueel op winst staat. Dus ze verkopen met winst als ze zouden verkopen.

Een score onder de 1 betekent virtueel verlies (aankoopwaarde ligt boven de huidige marktprijs), maar dat is geen sprake van.

Kocht je bijvoorbeeld een beetje bitcoin bij $30.000 en je zou verkopen, dan slaat de SOPR uit naar bijna '2'. Je kunt je voorstellen: zodra lange termijn houders met relatief veel virtueel winst en masse gaan verkopen, dan piekt de SOPR-indicator.

Maar daar is absoluut geen sprake van, de indicator blijft netjes boven de 1 maar piekt niet de afgelopen weken, zo merkt Permabull Niño terecht op.

Zolang de indicator boven de 1 is, is dat een prijsvloer tijdens deze bullmarkt.

2. Realized Cap HODL Waves

HODL Waves moet je zien als alle beetje bitcoin, netjes geregistreerd op de blockchain door middel van UTXO's, en ingedeeld naar de leeftijd van de munten.

De Realized Cap HODL Waves combineert de indicator HODL Waves en weegt ze op basis van hun gerealiseerde prijs.

Ze zijn gewogen naar gerealiseerde prijs. De gerealiseerde prijs is de laatst bekende prijs van het beetje bitcoin op de blockchain.

Dus heb je ooit 100 euro gekocht en je bitcoin niet verkocht, dan is de gerealiseerde prijs nog steeds 100 euro wat de markt ook deed.

In het geval van een blow-off top van de koers scoort deze indicator dichtbij de 100%, want hij stijgt flink doordat entiteiten 'dure' en 'jonge' munten gaan spenderen.

Maar dat moment is nog lang niet hier, want deze indicator scoort momenteel 51,4%. Kortom, de top is niet 'in', heb geduld.

3. Aantal accumulatie-adressen stijgt

Analist Lex Moskovski ziet ook dat het aantal 'accumulatie'-adressen stijgt, terwijl de prijs een dalende curve vertoont.

Een signaal dat deze entiteiten willen profiteren van een lagere prijs.

De prijs zit nu 16,6% lager dan de all-time high op 10 november 2021 toen de prijs op ~$69.000 lag.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chainutxo

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...