Bitcoin in een ‘pump-and-dump’ na Amerikaanse inflatiecijfers

Bitcoin schoot in eerste instantie omhoog nadat gisteren bekend werd dat de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) met een score van 4,9 procent een kleine 0,1 procent lager binnenkwam dan verwacht. Dat was voor de markt reden genoeg om een paar procent omhoog te springen. Inmiddels zijn we echter weer terug bij af, waardoor de prijsactie van gisteren een beetje op een ouderwetse pump-and-dump leek.

Wat is er aan de hand?

In principe is het een goede zaak voor bitcoin als de inflatie afneemt. Dat betekent namelijk dat de Federal Reserve slaagt in zijn missie om de inflatie terug te brengen naar 2,0 procent en mogelijk dat zij binnenkort kunnen stoppen met het verhogen van de rente.

Waar de consumentenprijsindex met 4,9 procent nu steeds dichter in de buurt van de doelstelling van 2,0 procent komt, is de kerninflatie (CPI minus voedsel- en energieprijzen) met 5,5 procent nog altijd een stuk hoger en helaas ook plakkeriger.

Het lukt de laatste maanden maar niet om de kerninflatie significant omlaag te drukken en daar lijkt dan ook vooral het probleem te liggen voor de bitcoin koers.

In eerste instantie interpreteerde de markt het als een positieve verrassing dat de CPI met 0,1 procent lager binnenkwam dan verwacht, maar bij nader inzien leek het rapport toch niet zo positief als verwacht. Om die reden is de koers waarschijnlijk in de uren na de publicatie van de cijfers nog stevig gedaald.

Slechte vooruitzichten

Voor de rest van 2023 ziet het er op macro-economisch vlak nog even niet goed uit voor bitcoin. De nog altijd veel te hoge inflatie betekent dat de Federal Reserve zijn voet nog niet van het gaspedaal kan halen of in ieder geval de rente nog relatief lang op dit verhoogde niveau moet houden.

Dat betekent dat de economie nog lang moet voortkabbelen onder de zware druk van de relatief hoge rente. De enige reden waarom de Federal Reserve de rente waarschijnlijk eerder zou verlagen is een recessie, die bijvoorbeeld kan ontstaan door een complete implosie van de Amerikaanse bankensector.

Het is echter de vraag of dat er dan voor kan zorgen dat de bitcoin koers aan een nieuwe stijging begint. Als we alle scenario's zo op een rijtje zetten, dan lijken er op dit moment weinig redenen te zijn om op fundamenteel vlak bullish te zijn over bitcoin.

Als we echt positief zijn, dan lijkt de halving die voor april 2024 op de planning staat het eerste echte groene evenement voor bitcoin. Tot die tijd lijkt het vooral een periode van volhouden te worden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.