Bitcoin in gevecht met 20.000 dollar handelaar spreekt van ‘2008 moment’

Bitcoin is op het moment van schrijven bezig met een hevige strijd om de koers van 20.000 dollar te heroveren. Dit doet de digitale munt tegen de context van iets wat sommige analisten nu al bestempelen als een potentiële bankencrisis. Meerdere grote banken van over de hele wereld staan enkele procenten in de min en er wordt al gesproken over een "2008 moment."

Europese banken zijn stil

De enige banken die vooralsnog niet meedoen aan de noodkreten zijn de Europese banken, die hebben de zaakjes blijkbaar wat beter op orde dan grote namen als Bank of America, JPMorgan, Barclays en Wells Fargo. "Eerst was het Silvergate, daarna Silicon Valley Bank en nu First Republic Bank. Alles begint te zinken. Het is net als in 2008", aldus Michaël van de Poppe.

"Zowel Silvergate als Silicon Valley investeerden blijkbaar in laag renderende Amerikaanse staatsobligaties voordat de Federal Reserve begon met zijn renteverhogingen. Dat zijn staatsobligaties die niemand op dit moment wil kopen met de huidige rentes van ongeveer 5 procent", aldus Scott Melker over de bankencrisis die lijkt uit te breken.

"Ze waren geforceerd te verkopen tegen een gigantische korting, waarmee ze behoorlijke verliezen namen. Dit beschadigde het vertrouwen van de markt, wat weer extra opnames veroorzaakte en uiteindelijk leidt tot insolventie", zo gaat Melker verder. Het heeft er dus alle schijn van dat we een hele bijzondere en spannende periode tegemoet gaan.

Instappen bij 18.000 dollar

Als je het aan Michaël van de Poppe vraagt is de bitcoin koers van 18.000 dollar een ideaal moment om in te stappen. Potentiële shorts ziet hij verschijnen op 20.600 dollar en 21.400 dollar. Grappig genoeg is de kansverdeling van de renteverhoging van de Federal Reserve van 22 maart weer volledig op zijn kop gezet door de macro-economische data van vandaag.

Waar er gisteren nog een kans van 80 procent zou zijn op een renteverhoging van 0,50 procent, is dat nu alweer gezakt tot 41 procent. Nu krijgt een renteverhoging van 0,25 procent met een kans van 59 procent weer de grootste kans toegedicht.

Deze verandering van de kansverdeling lijkt onder meer te maken te hebben met de problemen bij de banken, die nu laten zien dat ze het strenge beleid van de Federal Reserve niet aankunnen en beginnen te piepen. Dit is de periode waarin er in een heel kort tijdsbestek enorm veel kan gebeuren op de markt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....