“Bitcoin is als goud”, zegt ultrabull Cathie Wood

Bitcoin kan dezelfde functie krijgen als goud. Namelijk als een asset waar beleggers naar vluchten in tijden van monetaire onzekerheid waarbij er minder vertrouwen is in banken, dollars en obligaties. Dat zegt Cathie Wood, CEO van Ark Invest, dat diverse tech - en cryptofondsen beheert.

Geloof

In een recente eigen podcast prijst ze de opmerkelijke veerkracht van bitcoin tijdens de huidige bankencrisis, waarbij enkele banken omvielen vanwege verlieslatende staatsobligaties op hun balans. Producten die normaliter juist voor zekerheid op de balans moeten zorgen met voorspelbaar rendement. In de ogen van Wood zijn bitcoin (en ook ether) juist "risicovrije" assets en vluchthaven voor beleggers te midden van deze onzekerheid. "Ze gaan de traditionele wereldorde verstoren".

Wood staat bekend als een vroege investeerder van Tesla en lijkt een neusje te hebben voor beleggingsklassen die de status quo uitdagen, het nu techaandelen of crypto's zijn.

We staan volgens haar aan de vooravond van meer vertrouwen in bitcoin. Er is namelijk een veel bredere acceptatie dan de meeste mensen denken als je de traditionele media leest. “We kunnen zeggen dat er een vlucht naar veiligheid is, en dit wordt geleid door crypto-activa. De wereld is aan het transformeren en zal blijven transformeren. Je kunt innovatie niet tegenhouden”.

In haar ogen zullen crypto's ook politiek gezien een steeds belangrijker gespreksonderwerp worden, en dat steeds politici en beleidsmakers gaan inzien dat de rol van overheid bij de controle van geld ingetoomd moet worden. Maar niet iedereen deelt de mening van Wood.

Scepsis

Ray Dalio, de oprichter van Bridgewater Associates - 's werelds grootste hedgefonds op basis van beheerd vermogen, zegt dat bitcoin niet kan fungeren als "effectieve valuta". Hij noemt het zelfs een slecht alternatief voor goud. Het is in zijn ogen te volatiel en centrale banken gaan het niet adopteren. “Bitcoin is géén effectieve store of value en ook geen ruilmiddel en daarom geen effectieve valuta. Het heeft een volatiliteit die nergens mee te maken heeft [...] het is een zeer, zeer slecht alternatief voor goud.”

Hij oreert verder: “Ze kunnen bitcoin verbieden. Ze kunnen het reguleren. Centrale banken en landen willen het eigenlijk toch niet", eraan toevoegend dat bitcoin "buitenproportionele aandacht gezien de geringe omvang". Hij benadrukt dat goud na dollars en euro's de grootste reserve is van centrale banken. Eerder noemde Dalio bitcoin nog een "geweldige uitvinding", maar die liefde lijkt behoorlijk afgekoeld.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsgoud

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...