PlanB: Bitcoin is gigantisch ondergewaardeerd ten opzichte van goud en zilver

Bitcoin goud correlatie

Bitcoin is volgens de Nederlandse analist PlanB gigantisch ondergewaardeerd ten opzichte van goud en zilver. "Vergeet de modellen en kijk naar de data", zo roept de analist op Twitter. Bitcoin heeft ongeveer dezelfde marktwaarde als zilver, maar heeft een tweemaal zo grote Stock-to-Flow (S2F) verhouding. Verder is de S2F van bitcoin ongeveer gelijk aan die van goud, terwijl de market cap van goud een factor 10 (!) groter is dan die van bitcoin.

Waarom is bitcoin nog niet evenveel waard als goud?

Op basis van deze analyse van PlanB zou bitcoin dus evenveel waard moeten zijn als goud. We moeten echter niet vergeten dat bitcoin pas in 2009 is gelanceerd door Satoshi Nakamoto en wat dat betreft, zeker als je het vergelijkt met goud, een hele korte geschiedenis kent.

Je zou kunnen stellen dat het gebruiken van de S2F een veel te simpele benadering is, omdat je daarmee niet de volledige waarde van een asset meepakt. De markt voor goud als store of value is veel meer ontwikkeld en zit vele meer in de cultuur dan die van bitcoin.

Een groot deel van de wereldbevolking heeft nog altijd een vreemd gevoel bij bitcoin, waarschijnlijk omdat het niet tastbaar is. Ze kunnen zich geen voorstelling maken bij digitale schaarste en goud is natuurlijk fysiek en ziet er mooi uit.

Wij weten dat bitcoin daar interessante eigenschappen tegenoverzet, maar probeer dat maar eens aan de gemiddelde babyboomer uit te leggen. Wat dat betreft heeft bitcoin nog stappen te zetten.

Bitcoin is ondergewaardeerd

Wat dat betreft klopt de uitspraak van PlanB dat bitcoin op dit moment "gigantisch ondergewaardeerd" is ten opzichte van goud. Mensen waarderen bitcoin nog niet op het niveau zoals dat volgens het S2F model zou moeten. In theorie zou dat betekenen dat we als bitcoiners geduld moeten hebben en dat wij iets zien wat de meeste mensen nog gaan zien.

De vraag blijft natuurlijk of dat ooit gaat gebeuren. Wat dat betreft blijft er altijd een laagje onzekerheid over bitcoin hangen, maar dat geldt in principe voor iedere investering of financiële asset.

BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, lijkt de potentie van bitcoin in ieder geval wel te herkennen. Zij publiceerden in 2022 zelfs al een onderzoek waarin ze op basis van één model een allocatie van ongeveer 3 procent voorschrijven.

Zouden dit soort berekeningen de reden zijn voor de gigant uit de traditionele financiële wereld om zich op bitcoin te storten en kan dit het gat richting goud dichten? Dat gaan we mogelijk het komende jaar zien, als de SEC besluit om de Spot Bitcoin ETF van BlackRock goed te keuren.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....