‘Bitcoin is het geld van de toekomst’

Sam Bankman-Fried, miljardair en CEO van FTX, zei eerder deze week in gesprek met The Financial Times dat Bitcoin geen toekomst heeft als betaalnetwerk. Volgens Bankman-Fried is Bitcoin te duur en is Proof-of-Work slecht voor het klimaat.

Jack Mallers komt via Business Insider met een reactie op Bankman-Fried. In het interview omschrijft Mallers bitcoin als het geld van de toekomst en het Lightning Netwerk als de toekomst van betalingen. "Proof-of-Work maakt het mogelijk om geld 'hard', decentraal, toegankelijk en voor altijd te maken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Proof-of-Work is daadwerkelijk decentraal

De belangrijkste reden waarom Jack Mallers om Proof-of-Work superieur acht aan andere consensus mechanismen is dat het daadwerkelijk decentraal is. "Het probleem met Proof-of-Stake is dat BlackRock een bepaalde stake in het netwerk kan kopen en daarmee een groter dan gewenste invloed op het netwerk kan uitoefenen door te bepalen welke transacties voorrang krijgen en zelfs welke transacties wel of geen doorgang mogen vinden", aldus Mallers tegenover Business Insiders.

Mallers contrasteert dit met Bitcoin, waar nieuwe participanten en mensen die net na Satoshi Nakamoto zijn aangesloten dezelfde rechten hebben om transacties te valideren. Volgens Mallers is Proof-of-Stake validatie zo ver verwijderd van de ethos van decentrale technologie dat het gereguleerd moet worden als iets dat vergelijkbaar is met aandelen van Tesla of Apple.

Vanwege de centralisatie die inherent is aan Proof-of-Stake lost het volgens hem niet dezelfde problemen op als het decentraliseren van ons geldsysteem, wat Satoshi Nakamoto met Bitcoin op zijn naam heeft staan.

De kracht van het Lightning Network

Na de Proof-of-Work versus Proof-of-Stake discussie gaat Mallers over op het Lightning Netwerk. In eerste instantie geeft hij in het interview aan het eens te zijn met Bankman-Fried dat de basislaag van Bitcoin niet bedoeld is voor snelle betalingen. "De Bitcoin blockchain is niet geoptimaliseerd voor snelheid of betalingen, maar om te functioneren als een decentraal digitaal instrument dat voor de hele wereld beschikbaar is als een soort digitaal goud", aldus Mallers over de Bitcoin blockchain.

Waar Mallers en Bankman-Fried het niet met elkaar eens zijn is dat dit volgens de laatstgenoemde betekent dat Bitcoin niet geschikt is als betaalplatform. Mallers gelooft namelijk dat protocollen die leven op de Bitcoin blockchain een toekomst scheppen voor bitcoin als betaalmiddel. Hierbij noemt hij natuurlijk specifiek het Lightning Netwerk, het layer-two protocol dat Strike gebruikt, als bewijs dat Bitcoin wel degelijk binnen enkele milliseconden waarde kan overdragen.

Gratis geld bestaat niet

Als laatste komt Mallers nog even terug op de Proof-of-Work discussie. Zijn laatste verdediging voor het consensus mechanisme van Bitcoin is dat de hoge economische- en energiekosten van bitcoin een onderdeel zijn van de reden waarom het waarde heeft.

"Wil iets waarde hebben, dan moeten er kosten verbonden zijn aan het maken ervan. Als het creëeren van geld gratis is, dan zou er heel veel van in omloop zijn. Het zou hyperinflateren, politiek worden en geen waarde halen uit zijn schaarste, voorspelbaarheid en hardheid", aldus Mallers.

Verder moeten de "hoge klimatologische kosten" van Bitcoin volgens Mallers in de juiste context geplaatst worden. Hierbij noemt hij onder meer op dat bitcoin miners bewust plekken opzoeken met alom beschikbare en goedkope energie en dat de theoretische waarde van bitcoin de klimaat-kosten ver overschrijdt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....