‘Bitcoin is na de halving van 2024 de meest schaarse asset ter wereld’

730 totale weergaven

Je kent de Nederlandse analist PlanB waarschijnlijk van zijn Stock-to-Flow model (S2F) dat hij in 2019 publiceerde. Voor het eerst in de geschiedenis van bitcoin slaagde iemand erin om met behulp van een model een waarde te plakken op de schaarste van bitcoin door deze te vergelijken met die van andere assets.

Na de volgende halving is bitcoin volgens PlanB de meest schaarse asset ter wereld.

De meest schaarse asset ter wereld

"Weinig mensen realiseren zich dat bitcoin niet alleen schaarser dan goud, maar ook schaarser wordt dan vastgoed na de halving van 2024. De huidige S2F-verhouding van bitcoin is ~55 en na de halving komt dat getal op ~110 te liggen. Ik ben van één ding overtuigd: het zijn van de meest schaarse asset ter wereld gaat iets met de waarde doen", aldus PlanB over zijn verwachtingen voor bitcoin.

De S2F-verhouding bereken je simpelweg door de bestaande hoeveelheid van een asset te delen door de jaarlijkse productie. Na de volgende halving van bitcoin is de voorraad ongeveer 110x groter dan de jaarlijkse productie.

Volgens PlanB is er geen asset op aarde die dan nog aan de S2F-verhouding van bitcoin kan tippen. In theorie maakt dat bitcoin tot de meest schaarse asset op aarde, wat volgens PlanB onvermijdelijk iets met de waarde van de onderliggende asset moet doen. Op basis van deze analyse is PlanB uiterst optimistisch over de bitcoin koers.

100x over de kop?

In een reactie op het bericht van PlanB vraagt een gebruiker aan de analist of het klopt dat het model na de halving van 2024 een koersexplosie van 10.000 procent voorspelt voor de digitale munt. Dat zou in theorie een koers van 3 miljoen dollar per bitcoin opleveren na de halving van volgende jaar april.

"Dat is correct. S2FX stelt dat een asset die schaarser is dan een andere asset ook meer waard zou moeten zijn. Maar onthoud dat dit een heel simpel en extreem model is, de realiteit kan heel anders zijn (zoals we tijdens deze halving-cyclus ook zagen)", aldus PlanB.

Verder stelt PlanB dat het geen toeval is dat BlackRock op dit moment een ETF op de markt probeert te krijgen. "Waarom denk je dat BlackRock geïnteresseerd is in bitcoin? En waarom ze ineens haast hebben om hun ETF voor de halving te lanceren?", zo stelt PlanB enkele retorische vragen over de intenties van de vermogensbeheerder.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....

    Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd