Bankier kraakt Bitcoin: ‘Onpraktisch, rampzalig en nutteloos’

Analist Francisco Blanch van de Bank of America (BoA) heeft het niet zo met Bitcoin. Hij veroordeelt het als “uitzonderlijk volatiel”, “onpraktisch” en “een ecologisch rampzalige activa die nutteloos is als spaarmiddel of als afdekking van inflatie.”

Bankier over Bitcoin

Het mag duidelijk zijn: Blanch is géén fan. Hij beweert dat de cryptocurrency een onpraktische betaalmethode is omdat het maar 1.400 transacties per uur kan verwerken, vergeleken met de 236 miljoen betalingen die Visa kan verwerken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarbij slaat hij de plank enorm mis: ten eerste passen er in één block al grofweg 2.000 transacties, waardoor je on-chain al meer dan tienduizend betalingen kunt settlen. Maar daarnaast is er ook een tweede laag: het Lightning Netwerk, waarbij de snelheid van betalingen in wezen ongelimiteerd is.

Enfin. Het rapport van de analist staat in schril contrast met de houding van veel traditionele instellingen. Goldman Sachs en JP Morgan zijn Bitcoin langzamerhand aan het omarmen. Om nog maar niet te spreken over Stanley Morgan: gisteren maakten ze bekend dat de markt te groot is om te negeren.

Verder stelt Blanch dat de prijs van bitcoin bepaald wordt door vraag en aanbod. Hij beweert dat omdat het aanbod vast staat, de fluctuerende vraag de enige drijver is achter de prijs. Hij verwerpt het idee dat de cryptomunt een ‘veilige haven’ is:

“Bitcoin is ook gecorreleerd met risicovolle activa, het is niet gebonden aan inflatie en blijft uitzonderlijk volatiel, waardoor het onpraktisch is als oppotmiddel of betalingsmechanisme.”

Maar daarmee is zijn rant de nog niet af:

“Daarom is het belangrijkste argument om Bitcoin in een portfolio aan te houden niet diversificatie, stabiel rendement of inflatiebescherming, maar eerder de pure prijsstijging. En dat is een factor die afhankelijk is van het feit dat de vraag van Bitcoin het aanbod overtreft.”

‘Boiling the oceans’

De BoA stelt ook dat Bitcoin een negatieve impact heeft op het milieu. Dit zou een toekomstige bedreiging kunnen zijn in de adoptie van bedrijven en instellingen. Het zou ‘in strijd zijn met de ’triple bottom line’ waar klimaatbewuste aandeelhouders zich steeds meer op richten

De bank stelt dat Bitcoin een hogere CO2-voetafdruk heeft dan iedere andere menselijke activiteit. Het rapport schat dat het energieverbruik van Bitcoin de afgelopen twee jaar met meer dan 200% is gegroeid en nu vergelijkbaar is met Nederland, Griekenland en Tsjechië.

Ook dit is een hardnekkig staaltje FUD. Meer dan 70% van de mining bedrijven gebruiken hernieuwbare energie. Daarnaast zoeken de miners de goedkoopste energie op die er te vinden is, en dit is vaak overbodig of illiquide elektriciteit. Gebruik van deze energie is dus absoluut geen verspilling. Energie an sich is niet schaars op onze planeet. De bottleneck zit hem in de opslag en de transport: een probleem waar Bitcoin niet mee te maken heeft.

Hoe dan ook: de bank ziet beren op de weg:

“De toenemende complexiteit van het systeem creëert uiteindelijk een vicieuze cirkel van stijgende prijzen, stijgende rekenkracht, stijgend energieverbruik en uiteindelijk stijgende CO2-uitstoot.”

BoA berekende dat een investering van $1 miljard in Bitcoin in de loop van een jaar dezelfde CO2-uitstoot veroorzaakt als 1,2 miljoen benzineauto’s.

‘Bitcoin is voor criminelen’

Uiteraard kwam het riedeltje over ‘criminelen’ ook voorbij. Blanch merkt op dat 181 bedrijven te maken hadden met “witwassen van geld, corruptie, omkoping, fraude en inbreuken op de privacy van gegevens”. Ook zou de Central Bank Digital Currency (CBDC) op lange termijn een risico zijn.

Overigens: de rapporten van analisten bínnen een bank kunnen enorm verschillen. Zelfs bij de banken met een pro-Bitcoin geluid, zijn er sceptische divisies die zich kritisch uitlaten over de cryptomarkt.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
bank