Bitcoin koers daalt na uitroepen Biden als winnaar, maar herstelt bij $14.700

De Bitcoin (BTC) koers daalde plots ruim 800 dollar zaterdagavond Nederlandse tijd, maar herstelde opvallend snel bij $14.700. De vrees van meer volatiliteit voor of na de verkiezingsuitslag in Amerika, wordt niet bewaarheid.

Amerikaanse verkiezingen en Bitcoin

Joe Biden is gisteren door diverse media, waaronder de terughoudende Associated Press, uitgeroepen tot de nieuwe president van Amerika. De zittende president Donald Trump vermoedt verkiezingsfraude en wil de uitslag via de rechter aanvechten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Juristen geven Trump echter weinig kans van slagen, ook omdat de bewijslast bij zijn campagne ligt. Diverse premiers en staatshoofden, waaronder Mark Rutte, hebben Biden en vicepresident Kamela Harris inmiddels al gefeliciteerd.

Naar verwachting duurt de nasleep nog maanden en is het de vraag hoe de financiële markten maandag gaan reageren.

De Bitcoin prijs houdt zich vooralsnog goed, de vrees vooraf van plotse koersschommelingen bleven uit. De komende week moet de cryptomunt de $14.000 houden voor meer optimisme. Het is bijna drie jaar geleden dat de all-time high van $20.089 is bereikt.

2020 is tot nu toe een ongekend jaar, voortgedreven door een sterkere vraag vanuit bedrijven. Bitcoin was voorheen een retailgedreven beestje, maar dit jaar is er echt sprake van een trendbreuk.

Bedrijven als Square, MicroStrategy en Stone Ridge zetten Bitcoin op hun balans. JP Morgan vergelijkt bitcoin met goud en PayPal start met de verkoop van BTC binnen haar eigen ecosysteem. Inmiddels is betaalverwerker Square, een grote contributor binnen het Bitcoin ecosysteem, groter dan Goldman Sachs.

Op 9 september stond de koers van Bitcoin nog op $9.825, terwijl op 6 november een top van $15.969 op de Bitstamp grafiek is bereikt. Dat is een stijging van 62% in minder dan twee maanden tijd.

Analisten blijven optimistisch over de koers op de middellange termijn, ondanks de verwachte maandenlange nasleep in Amerika.

On-chain data

BTC Times haalt bijvoorbeeld on-chain statisticus Willy Woo aan, die de afgelopen run als de ‘meest organische stijging in jaren’ classificeerde.

In zijn draadje noemt hij een aantal argumenten die ook op deze site veelvuldig de revue zijn gepasseerd. Hij baseert zich daarbij op Glassnode, een marktonderzoeker uit Berlijn die de Bitcoin blockchain continu in kaart brengt.

Allereerst is er simpelweg sprake van minder aanbod van Bitcoin op beurzen. Een trend dat bezitters zelf hun Bitcoin willen beheren en voor de (middel) lange termijn opslaan.

Ook Delphi Capital bevestigt deze trend, zie het onderstaande plaatje.

Bitcoin koers daalt na uitroepen Biden als winnaar, maar herstelt bij $14.700

En dat is bullish, want een signaal dat men voorlopig niet wil verkopen. Het gevolg is minder aanbod op de openbare marktplaatsen. Bij een toenemende vraag moet de prijs wel stijgen.

Vraag is wel hoe deze trend standhoudt zodra de volatiliteit toeneemt zoals een forse daling of juist een nieuwe bullrun.

Een ander gevolg van het oppotgedrag is dat het aantal lange termijn bezitters (HODL’ers) procentueel toe blijft nemen. Het zit zelfs op een hoger procentueel niveau dan op oktober 2017, vlak voor de vorige bullrun.

Een macro analist als Raoul Pal ziet dat als een zeer bullish teken. Hij ziet fundamenteel géén weerstand zodra Bitcoin zijn support bij $14.000 heeft gevonden.

FUD in de markt

Beleggers mogen vooralsnog opgelucht adem halen dat het tumult rondom de Amerikaanse verkiezingen én de recente actie van de FBI om bijna 1 miljard dollar aan Silk Road Bitcoin in beslag te nemen, vrijwel amper invloed lijkt te hebben op de prijs.

Eerdere Fear, Uncertainty & Doubt (FUD) in de markt had ook amper effect op de prijs: Kucoin hack; CFTC/FBI onderzoek naar BitMEX; OKEx-oprichter die spoorloos verdwijnt; Huobi-directeur die opgepakt is.

De komende week moet duidelijk worden of Bitcoin de $14.000 als stevige bodem houdt en ‘we’ weer omhoog mogen kijken.

Beleggers en analisten die al langer in de markt zitten: zodra je tante, buurman of kapper begint over Bitcoin, dan is dat een signaaltje dat de interesse onder de ‘slapende’ massa toeneemt.

Commentator én bitcoiner Max Keiser doet in ieder geval gelijk een Bitcoin in het zakje. De prijs gaat – op den duur – naar $400.000 zodra Biden de verkiezingen wint.

Keiser verwacht dat de gelddrukpers door blijft ratelen en dat het verse geld ook naar Bitcoin stroomt. Beleggers zullen Bitcoin steeds meer als alternatief voor aandelen, obligaties én ook goud zien. Bitcoin heeft in 2020 vier keer meer rendabel dan goud.

Let wel op: beleg alleen met geld wat je kunt missen. Cryptocurrency’s vallen binnen de hoogste risicoklasse bij toezichthouders.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...