3 cijfers die vandaag relevant zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

1. 'Moeilijkheidsgraad bitcoin netwerk daalt minstens 20%'

China heeft de afgelopen weken keihard in de mining industrie ingegrepen. Miners in het land moeten noodgedwongen verhuizen. In deze tussenfase is een groot deel van de mining datacenters offline. Dat maakt het netwerk erg traag en als deze situatie blijft voortduren ook onveilig.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Binnen het protocol is daar echter een slim mechanisme ingebouwd. Elke twee weken past de moeilijkheidsgraad van het netwerk zich aan. Nu de hashrate met ruim 50% is gedaald, neemt deze moeilijkheidsgraad met - waarschijnlijk - ruim 20% af. Dan wordt het voor de miners die nog online zijn gemakkelijker om nieuwe blokken, nemen de gemiddelde bloktijden weer toe etc.

Vrijdagochtend 2 juli op zijn vroegst past de moeilijkheidsgraad zich weer aan.

Is er een relatie te maken tussen de veiligheid van het netwerk en de bitcoin prijs? Volgens iemand als Nic Carter is hashrate een binair gegeven: het netwerk is veilig met een relatief hoge hashrate en minder veilig met een relatief lage hashrate. Hij trekt geen relatie met prijs.

Maar anderen hebben wel een poging gedaan. Charles Edwards is CEO en medeoprichter van Capriole Investments, een boutique investeerder voor vermogende individuen. Hij en zijn team zijn de bedenkers van de zogenaamde Hash Ribbon Indicator. Die marktindicator leggen ze in dit artikel uit.

Edwards geeft vandaag in een verse tweet ook aandacht aan de dalende hashrate. Deze is gedaald tot 58 miljoen terahash per seconde, terwijl deze eerder dit jaar nog boven de 200 miljoen TH/s lag.

conclusie: bearish

De Hash Ribbons indicator zegt iets over de miner capitulation yields. Een groene kleur als uitkomst staat voor: miners staan in de accumulatiestand en niet in de verkoopstand. Rood betekent dat miners relatief meer bitcoin van de hand doen dan vasthouden.

Kijken we naar de huidige status van de indicator, dan staat deze op 'rood', zo merkt Mattanite terecht op.

conclusie: bearish

Dat betekent nog niet dat miners capituleren. We zitten duidelijk in een transitiefase tot de volgende moeilijkheidsgraadaanpassing van aanstaande vrijdag. In de vorige editie van de Bitcoin On-chain Update trokken we de conclusie: nee, ze houden hun munten voornamelijk vast.

conclusie: neutraal/bullish

Met name bedrijven buiten China doen dat, zo is de inschatting van _Checkmate.

Volgens Willy Woo zet China zich geopolitiek buitenspel door bitcoin mining uit te bannen.

2. OTC Desk Outflow Stoch RSI signal

Ten tweede aandacht voor een indicator die is bedacht door de analist William Clemente III. Het is voor hem een manier om het 'slimme geld' te volgen. Wat voor investeringen doen de grote spelers via over-the-counter desks. Dat zijn trading desks die buiten de spotbeurzen fungeren.

Stel je wilt 2.500 BTC kopen, dan wil je daar vanwege de grootte van de transactie een aantrekkelijke deal sluiten en niet afhankelijk zijn van een spotbeurs, waar iedereen handelt. Dus grotere deals vinden buiten de spotmarkt plaats en hebben dus géén invloed op de spotprijs.

Maar deze deals worden wél beklonken na een uitgebreid identificatie - en screeningtraject. Ook in Nederland zijn er marktpartijen die deze deals mogen faciliteren, net zoals op de normale beurs als een topman zijn opties wilt lichten buiten de AEX om.

On-chain analisten zoals Clemente gebruiken software die clusters op de blockchain monitoren, voor deze indicator gebruikt hij de uitgaande transacties bij OTC-desks, samengesteld door Glassnode. Het is samengestelde data op basis van data bij drie verschillende OTC-bedrijven.

Zondagmiddag Amerikaanse tijd ziet hij een 'koopsignaal' bij $31.150 (groene verticale lijn), iets wat zich in de uren daarna ook heeft uitgespeeld. De koers heeft namelijk maandagochtend Nederlandse tijd de $35.000 gebroken.

conclusie: bullish

3. Bitcoin Price Temperature update

De Nederlandse on-chain analist Dilution-proof heeft de indicator Bitcoin Price Temperature (BPT) ontworpen, geïntroduceerd in dit artikel.

De rekensom is: trek van elke bitcoin dagprijs de gemiddelde bitcoin prijs van de voorgaande vier jaar af. Daar komt een getal uit, die deelbaar is door de standaarddeviatie van de prijs tijdens die termijn.

Lastige materie misschien, maar BPT zegt iets over welke mate de historische bitcoin prijs afwijkt van zijn bewegend vierjarige gemiddelde. De uitkomst is een kleur. De kleuren rood en oranje staan gelijk aan een (oververhitte) bullmarkt, terwijl blauw staat voor een bearmarkt.

Dilution-proof ziet dat de indicator wederom is afgekoeld. Hij noemt de huidige post-halvening cyclus zelfs 'abnormaal', daarbij rekening houdend met M2, de hoeveelheid geld in de markt (cash, betaal - en spaardeposito's, effecten etc).

De huidige post-halving cyclus is het oranje lijntje in grafiek 2.

conclusie: neutraal

De bitcoin koers leeft even op, terwijl we op de korte termijn qua fundamentals in een onzekere periode zitten:

  • komende vrijdag wordt de moeilijkheidsgraad aangepast, dan schiet de rekenkracht van het netwerk weer omhoog (hoogstwaarschijnlijk)
  • ook omdat miners uit China hun operatie weer up & running hebben de komende weken
  • op de lange termijn is een lage rente tot 2023 voor bitcoin gunstig. Hoewel fluctuerend, is de correlatie met de S&P 500 een belangrijke voor bitcoin

Bitcoin kopen: de tips & tricks

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen.

Bitcoin (BTC) kopen is anno 2021 in principe een fluitje van een cent. Er zijn tientallen Nederlandse bedrijven waar je terecht kunt voor je eerste bitcoin aankoop. Toch zijn er enkele aandachtspunten bij je (eerste) aankoop.

We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij op een speciale bitcoin kopen pagina!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...