Bitcoin is traag door exodus miners uit China: maar 77 blocken op één dag

Het lijkt alsof we te maken hebben met een nieuwe halving. Deze keer niet die van de block subsidie, maar die van het aantal gemaakte blocken op één dag. Het netwerk verwerkte maar de helft van het aantal transacties vergeleken met wat het normaal gesproken doet.

Bitcoin mining

Het mag inmiddels bekend zijn: er is een exodus gaande van de rekenkracht uit China naar andere oorden. Onder andere Kazachstan en de Verenigde Staten verwelkomen duizenden mining rigs die het Aziatische land achter zich laten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als gevolg hiervan daalt de rekenkracht aanzienlijk. Naar schatting daalt de mining difficulty hierdoor over een paar dagen met 20% tot 30%. De hashrate daalde naar schatting zo’n 50%.

In principe is er door de aanpassing van de moeilijkheidsgraad niets aan de hand. Maar tót het zo ver is, laten nieuwe blocken erg lang op zich wachten. Trustnodes meldt dat er in 24 uur tijd maar 50% van de blocken werden gemaakt, vergeleken met wat gebruikelijk is.

Het bitcoin protocol kalibreert zichzelf, zodat er één block in gemiddeld tien minuten komt. Als er binnen deze epochs een grote verandering van de rekenkracht is, dan is dit goed voelbaar. Zo ook nu.

Als we vanaf 688.892 beginnen te tellen, zien we dat Bitcoin een etmaal later pas bij block 688.969 is aangekomen. Conclusie: in plaats van 144 blocken, verwerkte het Bitcoin netwerk slechts 77 blocken op één dag.

Unieke situatie

Het is de eerste keer sinds de uitvinding van bitcoin in 2009 dat 77 blocken op een dag worden gevonden. Destijds was er een dag waarin er 73 blocken werden gemaakt.

Zodra de moeilijkheidsgraad zich aanpast, is het aannemelijk dat er weer met een grotere snelheid betalingen verwerkt gaan worden. Het wordt makkelijker om te minen, dus de lagere hoeveelheid rekenkracht zal sneller een block kunnen maken.

Ook ligt het in lijn der verwachting dat de rekenkracht weer gaat toenemen als de miners zich in nieuwe jurisdicties hebben gevestigd.

Je kunt er ook voor kiezen om het Lightning Netwerk te gebruiken. Dan heb je niet te maken met de blockchain, miners en blocktijden: je kunt off-chain betalingen doen via betaalkanalen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsChinaminer