Bitcoin koers breekt uit boven $50.000, nemen banken Bitcoin serieus?

De Bitcoin (BTC) koers is deze ochtend boven de $50.000 uitgebroken. Een nette plus van bijna 4% over het afgelopen etmaal.

Bitcoin (BTC) koers

De $50.000 geldt als een belangrijke barrière naar een nieuwe all time high boven de $58.354. De prijsstijging komt enigszins onverwacht. Analisten wezen afgelopen week op een sterkere dollar en 10-jaarse Amerikaanse staatsobligaties die een rendement van 1,6% lieten zien.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook wees analist Willy Woo op een ander marktmechanisme: professionele beleggers nemen tussentijds winst om hun resultaten over kwartaal één van dit jaar te structureren.

Op de korte termijn genoeg signalen die een stijgende koers kunnen verhinderen. Desondanks brak de cryptomunt door de drempel van $50.000.

In het voordeel van Bitcoin spreekt dat beleggers hun munten weer meer van beurzen gaan halen, zoals de onderstaande grafiek van on-chain analist CryptoQuant duidelijk maakt.

Zaterdag 6 maart is er ruim 12.000 Bitcoin van exchanges naar cold storage wallets verhuisd.

In de grafiek is te zien dat op 21 februari er ruim 37.000 Bitcoin naar beurzen is verplaatst, vlak voor de dip naar $43.000. Dat was onder meer toe te schrijven aan de mining pool F2Pool, die een grote bulk Bitcoin verkocht. De uitslagen zijn de afgelopen week minder extreem, een mild positief signaal voor de koers.

Bitcoin koers breekt uit boven $50.000, nemen banken Bitcoin serieus?

Miners verkopen minder

Zoomen we verder in de on-chain activiteit van Bitcoin miners, dan is goed zichtbaar dat de verkoopdruk sterk is afgenomen. De Miners' Position Index (MPI) zegt iets over de verhouding tussen het aantal Bitcoin dat de wallets van miners verlaat en de moving average van deze indicator.

Een waarde boven 2 betekent dat miners nog aan het verkopen zijn, maar we zien dat deze indicator nu de nullijn raakt. De komende week moet duidelijk worden of we onder de nullijn komen, een duidelijk bullish signaal.

Want miners zijn met retail beleggers typische partijen die verkopen. Miners omdat ze operationele lasten moeten dekken en retail beleggers omdat ze in paniek verkopen zodra de koers scherp daalt. Professionele beleggers kopen die dips op en accumuleren nog meer Bitcoin, ook omdat hun investeringshorizon over decennia gaat en niet zozeer over maanden, weken of soms zelfs dagen.

Bitcoin koers breekt uit boven $50.000, nemen banken Bitcoin serieus?

Bitcoin en banken

De afgelopen week opent Wall Street weer een aantal deuren voor Bitcoin. Goldman Sachs heeft haar handelsdesk heropend, in eerste instantie om futures te handelen. Dat is voor de hand liggend, omdat deze in 'good old' dollars gesettled worden dus minder risicovol op hun handelsbalans.

Citibank toonde zich in een rapport zeer positief over deze assetklasse en ziet Bitcoin op termijn zelfs als betaallaag voor het bedrijfsleven.

CBOE gaat er werk van maken om een exchange traded fund (ETF)) op de markt te brengen. We zien in Canada dat deze beleggingsproducten zéér in trek zijn en dat gaat ten koste van het Grayscale fonds, dat minder kapitaal instroom naar naar GBTC product zag.

En JP Morgan, waarvan haar CEO Jamie Dimon bitcoin ooit zag als 'fraude' gaat haar klanten meer informeren over Bitcoin. Het hoort blijkbaar bij een agenda om klanten ook klaar te stomen voor negatieve spaarrentes.

Centrale banken laten de rente in de min lopen, omdat burgers en bedrijven teveel kapitaal oppotten. Met negatieve rente hoopt men dat dit kapitaal weer actief wordt. Bitcoin behoort dan tot een van de opties die men wil aanbieden.

En ook de ING is in samenwerking met de ABN AMRO bezig met een oplossing om cryptovaluta te bewaren en handelstransacties te clearen.

Tegelijkertijd heeft de aanwezigheid van zakenbanken ook een keerzijde. Het betekent dat zij hun kapitaal kunnen gaan inzetten om Bitcoin te gaan shorten op de derivatenbeurzen, iets wat eind 2017 is gebeurd. Maar vier jaar later zit Bitcoin duidelijk in een andere fase dan toen het geval was, zo laten reaguurders ook onder deze tweet van de ervaren belegger Peter Brandt weten.

Lees meer over:
BTCkoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...