Keldert bitcoin koers onder $30.000 door aflopen Grayscale aandelen?

Al weken zijn analisten met elkaar in debat over het effect van het verlopen van de lock-up periode voor grote hoeveelheden aandelen GBTC. Volgens het ene kamp zal het de koers van bitcoin nog verder drukken en anderen geven weer aan juist een positieve impuls te verwachten.

Wat we zeker weten is dat de premium op de aandelen al maanden negatief is, wat betekent dat je via GBTC met korting exposure op bitcoin kunt krijgen. Een negatieve premium van 10 procent betekent dat je een aandeel kunt kopen voor 10 procent minder dan de onderliggende bitcoin die eraan gekoppeld is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat staat er te gebeuren met GBTC?

Institutionele investeerders kunnen in GBTC investeren door bitcoin in het fonds te stoppen. In ruil daarvoor krijgen ze aandelen GBTC terug. Zolang het fonds met een positieve premium handelt is dat een goed idee, maar de afgelopen maanden is dat dus niet het geval.

Investeerders die op deze manier in het fonds instappen kunnen hun aandelen GBTC pas verkopen nadat een periode van zes maanden is verlopen. Dat is de zogenaamde lock-up periode.

Sommige analisten van JPMorgan verwachten dat veel investeerders hun aandelen GBTC tegen een verlies zullen verkopen als de lock-up periode in juli verloopt. Wat in hun ogen de bitcoin koers verder zal drukken.

Nikolas Panigirtzoglou, de hoofd strateeg bij JPMorgan, liet in een brief aan zijn cliënten weten te verwachten dat bitcoin het ondanks de correctie van deze week zwaar gaat krijgen de komende tijd. Andere analisten verwachten juist het tegenovergestelde en zien het verlopen van de lock-up periodes als een positief event voor bitcoin.

140.000 bitcoin aan aandelen komt los in juli

Deze maand zal er voor een waarde van 140.000 bitcoin aan GBTC aandelen vrijkomen. Om een beeld te schetsen van het potentiële effect daarvan: in de periode tussen midden-april en midden-juni kwamen er voor 139.000 bitcoin aan aandelen vrij en kelderde de koers van $65.000 naar het dieptepunt van $28.800.

Analist en macro-econoom Lyn Alden kwam de correlatie tussen het loskomen van de aandelen en de bitcoin koers op het spoor. Alden gaf aan dat het goed mogelijk is dat we hetzelfde zullen zien in juli. Wat betekent dat we binnenkort wellicht weer relatief goedkoop kunnen stacken.

Michael Sonnenshein, de CEO van Grayscale, liet tegenover Barron's weten dat er ook investeerders zijn die de aandelen voor de meer lange termijn hebben gekocht. Het verlopen van de lock-up periodes hoeft dus niet te betekenen dat de aandeelhouders meteen alle aandelen GBTC op de markt dumpen. Zeker niet als ze dat tegen een verlies moeten doen en ze vertrouwen hebben in de toekomst van bitcoin.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....