‘Bitcoin dat uit Grayscale vrijkomt kan koers juist boosten’

De bitcoin koers kan deze maand een boost krijgen vanwege het verlopen van de lock-up periode voor vroege investeerders in de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Sommige analisten zeggen dat het mogelijk is dat enkele investeerders de markt op moeten om bitcoin te kopen, om de leningen die ze hebben afgesloten om hun positie in eerste instantie te financieren af te betalen.

“Er is veel bearish sentiment rondom het verlopen van de GBTC lock-ups, terwijl men negeert dat de met schuld gefinancierde posities waarschijnlijk spot bitcoin moeten kopen om die leningen af te betalen,” aldus een Tweet van de Amber Group.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mening Amber Group contrasteert met die van JPMorgan

Terwijl ze bij Amber Group verwachten dat het verlopen van de lock-up periode op de GBTC aandelen een positief effect kan hebben op de koers, denken ze daar bij JPMorgan anders over. De grootste Amerikaanse zakenbank is juist van mening dat dit voor nog meer neerwaartse druk op de aandelen GBTC en de bitcoin koers zorgt.

“Het verkopen van GBTC aandelen na het verlopen van de lock-up periode van zes maanden in juni en juli laat zich voelen als een verse tegenwind voor bitcoin,” aldus een groep JPMorgan strategen onder aanvoering van Nikolaos Panigirtzoglou.

Nu de snelheid van de unlockings van de aandelen toeneemt, zijn er analisten uit de bitcoinwereld die tegen het narratief van JPMorgan ingaan. Zij verwachten dat de negatieve impact hiervan zal worden opgevangen door de nieuwe vraag die hierdoor ontstaat op de spotmarkt.

“Het verlopen van de lock-up periode op de GBTC aandelen kan juist voor nieuwe koopdruk zorgen op bitcoin, en geen verkoopdruk, degenen die GTBC verkopen moeten bitcoin terugkopen op de spotmarkt om hun shorts af te dekken,” aldus Jeff Dorman, hoofd investeringsmanager bij Arca.

Wat is er aan de hand met Grayscale?

Lange tijd handelden de GBTC aandelen tegen een premium van 40 procent of meer ten opzichte van de spotprijs van bitcoin. Voor de grote investeerders leek het aandeel dan ook een gegarandeerde winst op te leveren, zeker met het positieve sentiment rondom bitcoin. Er was weinig angst dat de premium zou instorten of zelfs zou omslaan in een “korting”.

Maar het sentiment op de markt nam af in de afgelopen maanden en in februari sloeg de premium om in een korting, wat natuurlijk ten koste ging van het enthousiasme om te investeren in GBTC. Deze week handelt de korting op GBTC rond de 10 procent.

Nu zijn we echter op het punt dat er bijna zes maanden gepasseerd zijn sinds het kopen van GBTC wat minder populair is. Wat betekent dat het interessant wordt om naar de lock-ups te kijken. Investeerders die in GBTC gestapt zijn met geleende bitcoin, moeten deze nu uit de markt opkopen om de leningen af te betalen.

Het is dus heel goed mogelijk dat het verlopen van de lock-ups op de GBTC aandelen voor een opwaartse druk op de bitcoin koers gaat zorgen. De tranches die in januari verkocht zijn verlopen deze maand en in totaal gaat het om 40.000 GBTC aandelen, als de data van bybt.com klopt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....