Bitcoin koers springt kort naar 17.000 dollar

De bitcoin koers zet eindelijk weer wat groene cijfers op de borden. Voor de afgelopen 24 uur mag bitcoin een plus van 2,27 procent opschrijven en daarmee handelt de digitale munt op een koers van 16.870 dollar. Hebben we nu eindelijk de bodem bereikt of is er wederom sprake van een bearmarkt-rally?

“Mensen zijn nerveus”

Als het aan John Peurifoy ligt, dan is de ellende nog niet voorbij voor bitcoin. “Mensen zijn op dit moment nerveus. Ze zijn nerveus over de gevolgen van het omvallen van FTX. Is het nu belangrijk om je geld te verdelen over meerdere beursplatformen? Gaan die ook omvallen? Mensen zijn op dit moment voorzichtig”, aldus Peurifoy.

Ondanks al die nervositeit is bitcoin behoorlijk stabiel. Uiteraard verloor de koers na de implosie van FTX ongeveer 20 procent, maar na de koersval van de eerste paar dagen is de stabiliteit weer teruggekeerd. Het is echter de vraag hoe lang dat duurt en of er sprake is van een duurzame opleving.

De weg naar de 20.000 dollar is vanaf dit punt nog lang (ongeveer 18,6 procent) en het is nog maar de vraag of dat op korte termijn zal lukken. Mogelijk kan de traditionele kerstrally bitcoin een duwtje in de rug geven. Als we echter het volledige plaatje in ogenschouw nemen: het omvallen FTX, besmettingsgevaar voor andere partijen en de macro-economische ellende, dan lijkt het nog te vroeg om van een bodem te spreken.

Protesten in China

Een opvallende ontwikkeling op geopolitiek niveau zijn de rellen in China. Mensen lijken daar helemaal klaar met de COVID-maatregelen en gaan massaal de straat op om voor hun vrijheid te vechten. De heropening van China kan weleens een positieve impact op de wereldeconomie maken.

Aan de andere kant is dat ook gevaarlijk voor de inflatie. Op het moment van schrijven verbruikt China relatief weinig olie. Als het land weer helemaal opengaat kan daar snel verandering in komen en is het mogelijk dat de olieprijzen door het dak gaan.

Dat zou in theorie betekenen dat de energiecrisis een vervolg krijgt en we daar ook in het Westen pijn van ondervinden. Wat dat betreft is het belangrijk om ook die situatie in de gaten te houden.

Al met al heerst er nu vooral onzekerheid in de markt en dat lijkt geen goede basis voor een nieuwe bullmarkt. Op basis daarvan is het dan ook onwaarschijnlijk dat we plotseling aan een indrukwekkende stijging beginnen, maar bitcoin heeft in het verleden gekkere dingen gedaan.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....