Bitcoin koers naar nieuw record in Argentinië: pro-bitcoin politicus gaat aan kop in verkiezingen

In een recente ontwikkeling binnen het Argentijnse politieke landschap heeft Javier Milei, een uitgesproken pro-Bitcoin en anti-peso presidentskandidaat, een indrukwekkende overwinning geboekt in de nationale voorverkiezingen. Deze overwinning heeft een aanzienlijke stijging van de waarde van Bitcoin ten opzichte van de Argentijnse peso veroorzaakt.

Bitcoin en de Argentijnse peso zijn een opvallend duo. Argentinië wordt geteisterd door hoge inflatie. Dat zorgt ervoor dat bitcoin regelmatig lokale records breekt qua prijzen.

Milei, de charismatische leider van de politieke partij “La Libertad Avanza”, staat bekend om zijn kritiek op het huidige monetaire beleid van Argentinië en zijn aanhoudende inflatieproblemen. Hij beschouwt Bitcoin, met zijn vaste voorraad van 21 miljoen munten, als een potentieel redmiddel voor de economische uitdagingen van het land.

Na Milei’s verrassende succes in de voorverkiezingen, heeft de Argentijnse regering de waarde van de peso met nog eens 20% laten dalen, wat leidde tot verdere financiële onrust onder de Argentijnse bevolking. Velen zien hun spaargeld en koopkracht in real-time verminderen.

Milei

Javier Milei, een Argentijnse libertair die de centrale bank wil afschaffen en pro-bitcoin is, stond zondag plotseling op voorsprong tijdens de voorverkiezingen voor het presidentschap in Argentinië. Inmiddels zijn 84 procent van de stemmen geteld en heeft Milei 30,73 procent van de stemmen, terwijl de overige 28,14 en 26,84 procent naar zijn tegenstanders gaan.

Voordat het zover is moet Milei nog wel even de algemene verkiezingen winnen en moeten natuurlijk de rest van de stemmen in de voorverkiezingen richting hem gaan. De algemene verkiezingen volgen in oktober.

Als er op dat moment niemand is met 45 procent van de stemmen, dan moet de Argentijnse bevolking in november opnieuw naar de stembus om een laatste klap op de verkiezingen te geven.

We zeiden het in de inleiding al, maar Milei is een potentiële Argentijnse president die de centrale bank wil afschaffen. Dat komt natuurlijk voort uit het negatieve sentiment dat de centrale bank creëerde door de overmatige inflatie waar het land sinds jaar en dag door geplaagd wordt.

“De centrale bank is oplichterij en een mechanisme waarmee politici de goede mensen bestelen door belasting te heffen via inflatie”, aldus Milei.

Over bitcoin is hij logischerwijs meer positief. “Bitcoin vertegenwoordigt de terugkeer van geld naar zijn originele ontwikkelaar, de private sector”, zo bewijst Milei zich een ware libertair.

We moeten hierbij zeggen dat Milei nog geen uitspraken heeft gedaan over de mogelijke adoptie van bitcoin als wettig betaalmiddel door Argentinië. Dat zou voor de verkiezingen wellicht wat te extreem zijn.

Lees meer over:
ArgentiniëBitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...