‘Bitcoin koers omlaag door strenge Federal Reserve’

De bitcoin koers staat vandaag op een daling van ongeveer 1 procent, wat de koers op het niveau van 26.865 dollar brengt. Die daling lijkt het gevolg van de strenge uitspraken van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell in navolging van het rentebesluit van de centrale bank. De Amerikaanse centrale bank besloot om de rente onveranderd te laten, maar ziet de rente nog veel langer dan aanvankelijk werd gedacht op dit verhoogde niveau blijven.

5,1 versus 4,3 procent

De beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank deelden gisteren dat zij de rente in 2024 op een gemiddelde van 5,1 procent zien uitkomen, wat een gigantische sprong in de verwachtingen is. Eerder in juni werd nog een gemiddelde van 4,3 procent verwacht voor 2024.

Zo zie je maar hoeveel er kan veranderen in een paar maanden tijd. Verder verwacht de Amerikaanse centrale bank ook veel sterkere economische groei voor dit jaar.

Waar ze in juni nog een economische groei van 1 procent voorspelden, ligt de verwachting nu op 2,1 procent.

Overigens gaat het hier om een groei van het reële bruto binnenlands product, dus de economische groei na deze te corrigeren voor de inflatie. Wat dat betreft gaat het om fantastische cijfers (of verwachtingen) voor de Amerikaanse economie.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

In principe spreekt de Amerikaanse centrale bank uit dat zij verwachten dat de rente nog lang op dit verhoogde niveau moet blijven. Dat is geen goed nieuws voor bitcoin, omdat de bitcoin koers het juist moet hebben van lage rentes.

Het nieuws dat de rente nog langer op dit verhoogde niveau moet blijven is wat dat betreft helemaal niet goed voor bitcoin.

Nu is het zaak dat de inflatie snel daalt of moet er een recessie komen, voordat de rente kan beginnen met dalen.

Niemand zit natuurlijk op een recessie te wachten, maar voor bitcoin lijkt het de enige mogelijkheid om de boel snel weer op de rails te krijgen. Het zou helemaal fantastisch zijn als de renteverlagingen als gevolg van een eventuele recessie zouden samenvallen met de halving van april 2024 en de komst van de Spot Bitcoin ETF van bijvoorbeeld BlackRock.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....