Bitcoin koers boven grens van $40.000, 3 interessante statistieken voor de prijs

De bitcoin koers is afgelopen nacht weer door de $40.000 gebroken. Met de bitcoin on-chain update geven we inzicht in patronen op de bitcoin blockchain. On-chain analisten bieden waardevolle marktinformatie, waar we dagelijks een selectie uit maken.

1. Gemiddelde aankoopprijs: $37.300

De gemiddelde prijs waarvoor iemand zijn bitcoin kocht de afgelopen 12 maanden, is gemiddeld $37.300. De gemiddelde prijs is relatief gemakkelijk te achterhalen, omdat een stukje data (UTXO) het aankoopmoment registreert. Vervolgens is - over een bepaalde periode - een gemiddelde te berekenen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens Philip Gradwell, hoofd econoom bij on-chain onderzoeker Chainalysis, voorziet deze gemiddelde prijs in een prijsbodem.

In een tweede tweet legt hij zijn conclusie nader uit. Volgens Gradwell kun je grosso modo dit level als prijsbodem aanhouden maar de voorwaarde is wel een bullmarkt.

conclusie: neutraal

Ook David Puell, bedenker van de Puell Multiple indicator die de winstgevendheid van miners meet, laat ook weer eens van zich horen. Hij ziet $35.000 op de korte termijn als een streep in het zand. Of dat ook zo uit gaat spelen, is de vraag want de markt doet wat ie doet.

conclusie: neutraal

2. Bitcoin dominantie kruipt weer naar 50%

Nu de prijs rond de $40.000 schommelt, neemt ook de dominantie van bitcoin in de totale cryptomarkt weer toe. Dat is weer het hoogste niveau sinds 3 mei.

Zodra bitcoin in waarde toeneemt, dan heeft dat impact op de volledige markt.

Bitcoin koers boven grens van $40.000, 3 interessante statistieken voor de prijs
conclusie: neutraal/bullish

3. Neemt de schaarste op de markt toe? 

Tenslotte, analist William Clemente blijft hameren op de voorraadsschok die volgens hem (keihard) gaande is. Uit onderzoek is bekend dat circa ~22% van alle gedolven bitcoin liquide is, bijvoorbeeld beschikbaar bij beurzen.

In totaal is er nu 18,7 miljoen bitcoin gemined, dat is goed voor 89,4% van het uiteindelijke totaal. Clemente omschrijft de voorraadsschok als een onderstroom in de markt.

Door de bank genomen zijn het lange termijn investeerders die bitcoin opsnoepen terwijl anderen verkopen: accumulatiegedrag. Zodra steeds meer van deze partijen gaan hodlen en accumuleren, blijft er simpel minder liquide bitcoin over voor de rest van de markt.

Uit cijfers van Glassnode blijkt dat 54% van de supply niet is verschoven de afgelopen 12 maanden (hodl waves indicator).

De bitcoin prijs is het resultaat van vraag en aanbod. Dus zodra er steeds geknabbeld wordt aan het aanbod, terwijl door nieuws in de markt de vraag kán toenemen, dan moet de prijs wel omhoog.

Dat de markt nogal gevoelig is voor nieuws en geruchten, bewees recent de speculatie rondom Amazon. Het gerucht was dat de techgigant bitcoin als betaalmiddel ging accepteren.

Analist Dylan Leclair heeft in een uitgebreide draad uiteengezet wat er die zondagnacht is gebeurd.

conclusie: bullish

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...