3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin prijs

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update zetten we een aantal interessante statistieken op een rij. On-chain analisten onderzoeken patronen op de bitcoin blockchain en distilleren daar marktinformatie uit.

Het heeft géén voorspellende waarde, want niemand heeft de markt (volledig) onder zijn macht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Opmerkelijk: ruim 10.000 bitcoin gestort bij FTX exchange

Een opmerkelijke transactie bij de beurs FTX. Een storting van 10.321 bitcoin op deze exchange, die vooral populair is vanwege hun leverage mogelijkheden.

De storting vond plaats toen de koers even door de $40.000 tikte, blijkbaar een signaal om bitcoin te gaan storten. Het is onbekend of deze bitcoin ook van eigenaar is gewisseld.

Het sturen van grote hoeveelheden BTC naar een centrale beurs is doorgaans een bearish signaal. De prijs is overigens na de top boven $40.000 teruggezakt naar de $37.000 regionen.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin prijs
conclusie: bearish

2. Illiquid Supply RSI: meer schaarste  

William Clemente is bedenker van de zogenaamde Illequid Supply RSI. De Relative Strength Index (RSI) wordt voornamelijk gebruikt door technisch analisten, maar Clemente combineert deze indicator met on-chain accumulatiedata.

Door middel van de RSI kun je als handelaar bepalen of bitcoin momenteel over- dan wel ondergewaardeerd is.

We weten uit onderzoek van Glassnode dat eind 2020 ~78% van de gedolven bitcoin niet beschikbaar is op de markt (illequide). Die bitcoin is in handen van lange termijn investeerders (hodlers) die niet willen verkopen voorlopig.

Volgens Clemente blijft dit een dominante markttrend: accumulatiegedrag door hodlers die munten opsnoepen van actoren die nog niet zo lang in de markt zitten. En afgeschrikt raken door een correctie van 50%.

Clemente ziet - via deze indicator - weer een eerste 'koopsignaal' sinds november 2020. De supply squeeze, de zogenaamde voorraadsschok, is pas begonnen in zijn ogen.

De stijgende lijn in de grafiek betekent dat de beschikbare bitcoin om te kopen afneemt. Meer schaarste dus.

conclusie: bullish

3. Short squeeze: 2,1 miljoen BTC weer in het groen

In de wekelijkse update van Glassnode hebben ze ook aandacht welke entiteiten nu geprofiteerd hebben van de short squeeze van afgelopen maandag.

Welk deel van de bitcoin voorraad staat kortom weer op (papieren) winst nu de koers weer hoger reikte? Glassnode gaat hierbij uit van de marktprijs van $38.400 (later ging de prijs nog door de $40.000).

Daaruit blijkt dat maar liefst 2,1 miljoen BTC weer in het groen staat door dit markt event. Dat is goed voor 11,2% van de voorraad in circulatie.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin prijs
conclusie: neutraal
Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...