Bitcoin laat (relatieve) kracht zien ten opzichte van de aandelenmarkt

Bitcoin bullish

Nieuwe data van IntoTheBlock vertelt ons dat de bitcoin koers op dit moment relatieve kracht toont ten opzichte van de aandelenmarkten, terwijl de macro-economische omstandigheden langzaamaan verslechteren. In een nieuw artikel schrijft Lucas Outumuro, het hoofd van de onderzoeksafdeling van IntoTheBlock, dat de koersactie van bitcoin afgelopen week "opmerkelijk" te noemen is.

Terwijl de aandelenmarkten hard onderuitgingen, wist bitcoin zich redelijk sterk te houden.

De Amerikaanse centrale bank

"Zoals verwacht verhoogde de Federal Reserve afgelopen week niet nogmaals de rente, hoewel de beleidsmakers van de centrale bank in hun verwachtingen voor 2023 nog één renteverhoging lijken in te plannen en 'slechts' twee renteverlagingen verwachten voor 2024", aldus IntoTheBlock.

Volgens de onderzoeksfirma laat dat vooral het commitment van de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) zien om de rente langer op dit verhoogde niveau te houden.

"Deze beslissing stuurt de rente op 10-jarige staatsobligaties naar het hoogste niveau sinds 2007, wat druk zet op de markten. De Nasdaq 100 en de S&P 500 zijn 3,3 en 2,7 procent gedaald deze week. Bitcoin daarentegen toont zijn spierballen en weet dezelfde koers van 26.600 dollar redelijk te bewaken", zo schrijft Outumuro.

Op het moment van schrijven is bitcoin wel weer een beetje gedaald richting de koers van 26.100 dollar.

Waarom blijft bitcoin overeind?

Outumuro legt in het artikel vervolgens uit waarom hij denkt dat bitcoin erin slaagt om overeind te blijven, ondanks de negatieve marktomstandigheden. Volgens hem zijn er drie factoren die bijdragen aan de relatieve stabiliteit van de bitcoin koers.

- De correlatie van bitcoin met de Amerikaanse dollar is op nul gekomen, wat de digitale munt in een sterke positie plaatst ten opzichte van de rally die de dollar momenteel doormaakt

- Het narratief rondom de Spot Bitcoin ETF blijft een positieve kracht voor bitcoin, waardoor hodlers momenteel niet willen verkopen

- De terugbetaling van Mt. Gox van 850.000 dollar (23 miljard dollar) is met één jaar uitgesteld

Verder constateert de analist van IntoTheBlock dat hodlers, of entiteiten die hun bitcoin voor één jaar of langer bezitten, nu een recordaantal van 13,44 miljoen bitcoin in beheer hebben. Dat vertegenwoordigt ongeveer 69 procent van alle bitcoin.

Alles bij elkaar betekent dat volgens Outumuro dat er weleens een bullmarkt aan kan komen voor bitcoin. Een hoopvolle analyse dus!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....