Bitcoin leenplatform BlockFi gewaardeerd op 3 miljard dollar

BlockFi heeft in een nieuwe financieringsronde 350 miljoen dollar opgehaald. De geldschieter is daarmee gewaardeerd op maar liefst 3 miljard dollar. De financiering werd geleid door Bain Capital Ventures.

Bitcoin geldschieter gewaardeerd op $3 miljard

BlockFi is een van de bekendere geldschieters in de industrie. Retail beleggers kunnen hun Bitcoin tegen rente bij de club uit New Jersey stallen. Zij lenen die Bitcoin weer uit aan andere marktpartijen. Bijvoorbeeld aan instituties die speculeren op de koers met futures of opties. Een van hun klanten is futuresbeurs CME.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar ook miners kunnen hun Bitcoin bij hen stallen en dan een lening in dollars aangaan om nieuwe machines te kopen. Dat is het financiële spel wat BlockFi in zijn finesses speelt en waarmee ze zijn uitgegroeid tot een van de unicorns in de cryptowereld. Want dit leensegment is één van de snelstgroeiende segmenten in deze markt van 1 biljoen dollar waard.

BlockFi heeft moment 10 miljard dollar aan uitstaande leningen en 15 miljard dollar aan assets onder beheer. CEO Zac Prince zegt tegenover Coindesk dat “sinds enkele maanden winstgevend zijn.”

De rij investeerders tijdens deze ronde is heel lang met daarop o.a. Pomp Investments (ja, van Anthony Pompliano), Morgan Creek Digital en Castle Island Ventures.

Groeiplannen

Wat gaat deze scale-up doen met het nieuwe geld, de 350 miljoen dollar?

Het doel is om het team te verdubbelen van 500 naar 1.000 mensen nog dit jaar. Daarnaast bereidt men een bitcoin cashback creditcard voor, die in het tweede kwartaal op de markt moet komen. Bovendien wil de onderneming ook zijn vleugels uitslaan naar Europa, waaronder Nederland.

In de ogen van Prince heeft een consortium van cryptobedrijven zoals de zijne de kans om de traditionele financiële sector uit te dagen met een geheel vernieuwde product – en dienstenlijn. Denk aan bancaire diensten zoals betalen, sparen en het aanbieden van zakelijke leningen en hypotheken.

Eind 2019 had het bedrijf nog 10.000 klanten, maar anno 2021 staat de teller op 225.000 klanten.

Met dit nieuwe verse durfgeld komt het totaal op 450 miljoen dollar. Met de 350 miljoen dollar is de zogenaamde Series D ronde afgesloten. In augustus 2020 was er sprake van een Series C ronde waar 50 miljoen dollar is binnen gehengeld. Eerder was er al een andere 50 miljoen dollar in het bedrijf gestopt.

Dotcomtijden

Kortom, een grote bulk die doet denken aan de dotcomtijd toen er enkele honderden miljoenen dollar in vrij jonge bedrijven werd gestoken.

De tentakels van BlockFi hebben zich snel uitgebreid. Zo heeft ze een belang van 5% in het Grayscale
Bitcoin Trust (GBTC), het bekende fonds van vermogensbeheerder
Grayscale. BlockFi maakt ook gebruik van arbitrage trading met hun aandelen GBTC, iets waar ze recent kritiek op Twitter over ontvingen.

De Amerikanen vroegen eerder week toestemming voor een Bitcoin fonds. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) buigt zich over de aanvraag.

Poll

Zou je Bitcoin uitlenen aan een derde partij in ruil voor 5% rente?



Lees meer over:
BlockFi

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...