5 veelgestelde vragen en antwoorden over het Bitcoin Lightning Network

Tijdens deze Lightning Network (LN) maand belichten we de vele aspecten van de meest bekende schaalbaarheidsoplossing van Bitcoin (BTC). Alle artikelen in deze serie zijn terug te vinden op deze ‘Hup Lightning’ overzichtspagina.

In deze aflevering #9 lopen we een aantal specifiekere vragen door, die eerder minder of nog niet aan bod zijn gekomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Wat is het Bitcoin Lightning Network?

LN is dé schaalbaarheidsoplossing van Bitcoin. Het bestaande Bitcoin netwerk is op te vatten als de basislaag, voor het verwerken van de bulk aan Bitcoin transacties.

Idealiter wordt LN de betaallaag waar de bulk van de micro-betalingen plaatsvinden. Dat is echter nog geen realiteit.

Er ligt momenteel circa 900 Bitcoin (BTC) opgeslagen in het LN netwerk, omgerekend 8,5 miljoen dollar tegen de huidige koers van BTC. Dat is qua volume nog peanuts vergeleken met de basislaag.

Maar er zijn enkele voordelen: de betalingen zijn vrijwel ‘instant’ en daardoor goedkoper dan op de blockchain van bitcoin. Dat komt voornamelijk omdat de validatie van de transacties net wat anders in elkaar steekt.

2. Gebruikt Lightning ook een blockchain of eigen cryptomunt?

Nee, het is géén blockchain met een eigen native cryptomunt. Het is Bitcoin (en de eenheid satoshi) wat de klok slaat als betaalmiddel.

Het netwerk is ook géén soft fork of hard fork. Het is een peer-to-peer netwerk, waarbij peers door middel van multi-signatures Bitcoin naar elkaar sturen.

Er zijn de nodige overeenkomsten met het Bitcoin netwerk. Allereerst is er niemand eigenaar over het netwerk. Alle code is open-source en openbaar. Door het installeren van een Lightning node kun je laagdrempelig onderdeel worden van het netwerk.

Gebruikers kunnen met een peer een channel openen om betalingen naar elkaar te sturen. Het is de eerste stap in het eindeloos versturen van satoshi’s naar elkaar zónder dat dit bijgewerkt is in het grootboek van het bovenliggende bitcoin netwerk. Dat gebeurt pas zodra een channel – met instemming van beide peers – sluit.

Vergelijk het met het openen van een rekening aan de bar. Je drink met een vriend een aantal biertjes en aan het einde van de avond maak je de balans op. De barman slaat de biertjes aan en je betaalt deze (of een volgende keer).

3. Wat is een Lightning transactie?

Zoals gezegd zit het Lightning Network net wat anders in elkaar. Er zijn geen miners die de transacties meenemen in een block, want er is geen blockchain.

LN is simpel uitgelegd een netwerk van multi signatures. Je Bitcoin staat op een multi signature adres zolang het betaalkanaal open is. Zodra jij en je peer besluiten om het kanaal te sluiten, dan wordt de laatste transactie naar de Bitcoin blockchain gestuurd.

In theorie kan een dergelijk kanaal heel lang bestaan. Dat is gebaseerd op het principe van Hashed TimeLock Contracts. De peers komen samen overeen wanneer ze een kanaal sluiten, ondertussen kan er eindeloos satoshi’s naar elkaar gestuurd worden.

Transacties zijn ook te omschrijven als “off-chain”, maar een heel precieze omschrijving is dat ook niet. Wel is zo dat – zolang de channel open staat – de transacties niet is terug te zien in het grootboek van Bitcoin. Iets wat natuurlijk bij on-chain transacties wél het geval is.

Het voordeel van een LN transactie is juist dat de minimaal 6 bevestigingen op het bitcoin netwerk niet nodig zijn. Dat maakt een LN transactie ‘instant’ en sneller.

De veiligheid van deze transacties ligt uiteindelijk in handen van de miners van het Bitcoin netwerk. Dat is het vangnet onder het LN netwerk. De Lightning nodes kunnen echter wel een bescheiden fee verdienen door te dienen als ’tussenstation’ bij een transactie.

Ook wel ‘routing’ genoemd. Stel dat Alice geld wil sturen naar Carol, maar Alice heeft geen open kanaal met Carol. alice heeft wel een open kanaal met Bob en Bob heeft een open channel met Carol.

Alice kan de betalingen routen via Bob en hij krijgt daar een fee voor.

4. Wat is het verschil tussen een Bitcoin transactie on-chain en een Lightning transactie?

Laten we hiervoor nog iets dieper in de materie van de transacties duiken. Daarvoor is het eerst nodig om de vraag te beantwoorden: wat is een bitcoin transactie?

Om gelijk een mythe uit de weg te ruimen: bij een bitcoin transactie komt géén ‘munt’ aan te pas. Een bitcoin transactie is namelijk niets meer dan een ondertekend bericht dat door het Bitcoin netwerk als zodanig gevalideerd is.

Om een voorbeeld te gebruiken:

Alice stuurt 1 BTC naar Bob, een peer-to-peer transactie waarbij het eigenaarschap van de verstuurde BTC verlegd wordt van Alice naar Bob.

Bob ontvangt echter géén ‘digitale munt’ van Alice. In werkelijkheid werken de nodes het publieke grootboek van het bitcoin netwerk ‘gewoon’ bij.

Het grootboek is – binnen dat validatieproces van nodes – zo bijgewerkt dat de ‘munt’ die eerst op het bitcoin adres van Alice staat, nu op het adres van Bob staat.

Welke stappen gaan daar aan vooraf?

Lang verhaal kort: een bitcoin transactie is een ondertekend bericht. En ook een Lightning transactie is een ondertekend bericht tussen twee peers. Er zijn namelijk twee ‘handtekeningen’ nodig om een transactie op het LN ‘af te tekenen’ en doorgang te laten vinden.

Binnen een channel tekenen de peers Alice en Bob beiden het bericht. Daarmee is de eigenaarschap van 1 BTC verlegd van Alice naar Bob.

Dit bericht is een geldige bitcoin transactie, maar wordt niet door het bitcoin netwerk gevalideerd. Dat is feitelijk het verschil tussen een Bitcoin en een Lightning transactie.

De onderlinge transacties binnen hun channel slaan Alice en Bob lokaal op in hun node. Maar de Bitcoin die Bob ontvangt behoudt zijn monetaire waarde.

Want Bob kan ten allen tijde deze BTC sturen naar het ‘hoofd’ netwerk van Bitcoin on-chain. Conclusie: ja, een Lightning transactie is ook een échte Bitcoin transactie, hoewel het mechanisme (verificatie) net iets anders verloopt.

5. Wat zijn de beperkingen van Lightning Network?

Net zoals met het Bitcoin netwerk is het systeem niet afhankelijk van vertrouwen in een derde partij zoals een overheid of (centrale) bank. In dit ’trustless’ systeem betekent dat jij de controle hebt over je eigen geld.

De veiligheid van het Lightning Netwerk is echter afhankelijk van het onderliggende Bitcoin netwerk. Het fungeert feitelijk als een vangnet voor LN-betalingen.

Maar het betekent niet dat er niets fout kan gaan. LN is een netwerk in ontwikkeling. Het is dan ook te raden om – met name in het begin – met ‘klein geld’ te experimenteren op Lightning.

Een van de risico’s, hoewel zeldzaam, is dat je counterparty peer tijdens een transactie offline gaat. Dat kan ertoe leiden dat je transactie vertraagd is en paar over enkele uren of dagen bevestigd wordt.

Met andere woorden: je peer moet wel online zijn als je een betaling wilt uitvoeren.

Voor grote brokken BTC is Lightning nog niet helemaal geschikt, want er kan mogelijk géén capaciteit voor zijn onder je peers.

Bovendien is er nog steeds een afhankelijkheid van het bovenliggende Bitcoin netwerk. Zodra dat netwerk faalt (theoretisch gezien), dan neemt het Lightning mee in de val.

Tips voor dit overzicht? Stuur je tip naar [email protected].

Bronnen: Rusty Russell / Jameson Lopp / Bitcoin Lightning Network

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...