Bitcoin-machines en raketwerpers in beslag genomen in Venezolaanse gevangenis

Venezolaanse autoriteiten toonden donderdag tientallen bitcoin-miningmachines en zware wapens zoals raketwerpers en granaten die in beslag waren genomen in een gevangenis die was heroverd op georganiseerde bendes.

Meer dan 11.000 politieagenten en soldaten, gesteund door tanks en gepantserde voertuigen, bestormden op woensdag de gevangenis van Tocoron in het noorden van het land.

De faciliteit diende lange tijd als het hoofdkwartier van de Tren de Aragua-bende die actief is in Venezuela en andere Latijns-Amerikaanse landen.

Minister van Binnenlandse Zaken en Justitie Remigio Ceballos vertelde aan verslaggevers dat vier gevangenisbewaarders waren gearresteerd als vermoedelijke handlangers van bendeleden die het zich achter de tralies goed hadden laten gaan.

“Er zal geen straffeloosheid zijn. We zullen optreden tegen alle criminelen en handlangers,” zegt Ceballos, die een “geslaagde operatie” prees waarmee een klap was uitgedeeld aan criminele groepen.

Nadat ze hadden verklaard dat ze de controle over de gevangenis hadden overgenomen, begon de regering de 1.600 gevangenen te evacueren naar andere locaties.

De gevangenis had door de bende geïnstalleerde voorzieningen zoals een dierentuin, een zwembad, gokkamers, een discotheek, een honkbalveld en een restaurant.

Sommige gevangenen hadden daar met hun vrouwen of vriendinnen gewoond, die tijdens de operatie werden buitengezet.

Ceballos zei dat sluipschuttergeweren, explosieven, raketwerpers en granaten waren in beslag genomen, en autoriteiten lieten journalisten emmers kogels, stapels machinegeweer-munitiebanden en machines zien die werden gebruikt om te delven naar de cryptocurrency Bitcoin.

Op woensdag zegt de regering dat sommige gevangenen waren ontsnapt tijdens de operatie, zonder details te geven. Ceballos zegt dat de bendeleiders andere gevangenen hadden mishandeld en hen in “een soort slavernij” hadden gehouden. Tren de Aragua, de krachtigste inheemse bende van Venezuela, is betrokken bij criminaliteit in het hele land en heeft zijn tentakels uitgespreid naar buurlanden.

Volgens een onderzoek van de Venezolaanse journalist Ronna Risquez heeft de bende ongeveer 5.000 leden. De bende ontstond een decennium geleden en is betrokken bij ontvoeringen, overvallen, drugssmokkel, prostitutie, afpersing en illegale goudwinning. Het denktank InSight Crime zegt dat de bende ook een belangrijke speler is in mensensmokkel.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...