3 cijfers die vandaag relevant zijn voor de bitcoin prijs

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Allereerst, we hadden zondag de allerhoogste maandsluiting ooit uit de geschiedenis van bitcoin.

Op de dag dat de whitepaper van Satoshi Nakamoto zijn dertiende verjaardag vierde.

De maandvoorspellingen van Plan B doken regelmatig op in allerlei chats. Zijn oktober zat dichtbij. Hij reageert sportief.

Voor de komende maand voorspelt hij op basis van zijn stock-to-flowmodel en on-chainanalyse een prijsdoel van $98.000. Voor de laatste maand van 2021 ligt de lat bij $135.000.

Zijn landgenoot Michaël van de Poppe vindt de foutmarge ook acceptabel.

1. Liquide vs illiquide bitcoinvoorraad

De maand oktober was natuurlijk een prima maand voor het digitale schaarse goed bitcoin.

On-chainanalist TXMC gaf eerder al zeven redenen waarom hij positief is over de toekomstige koers van bitcoin. In een nieuwe tweet komt hij met een aantal aanvullende factoren:

  • De soevereine voorraad bitcoin niet op beurzen (stijgende curve sinds maart 2020, oranje lijn).
  • De illiquide voorraadschok. Doordat lange termijn investeerders niet verkopen, neemt de illiquide voorraad steevast toe. Zodra de vraag stijgt naar bitcoin, neemt de kans op een illiquide voorraadschok met bijbehorende prijsexplosie toe (groene lijn).
  • Entiteiten met 1.000 bitcoin of meer blijven accumuleren bij deze huidige marktprijzen (blauwe lijn).

Kortom, bullish signalen alom. Maar bij bitcoin geldt des te meer, hoe altijd rekening met onverwachte prijsschommelingen en zoom dan uit op de daggrafiek.

2. Lichte winstname

Uiteraard wordt er ook tegen de huidige prijzen boven de $60.000 bitcoin gedistribueerd op het netwerk, verkocht zo je wilt.

Dan is het belangrijk om te kijken welke groepen deze bitcoins aanbieden. Een groot deel van het verkoopvolume is namelijk toe te schrijven aan korte termijn speculanten. Zij vertonen (herhaald) gedrag van verkopen binnen 155 dagen.

Usual suspects zijn natuurlijk marketmakers wiens opdracht het ook is om voor verkoopvolume te zorgen, maar ook (algoritme) handelaren die steeds proberen een heel klein beetje winst te maken ('scalping').

Analist Daniel Joe ziet echter dat ook bezitters van 'oudere' munten winst aan het nemen zijn, zij het in lichte mate. Joe concludeert:

Bezitters van munten tussen de 2 en 3 jaar en 3 tot 5 jaar oud worden licht verkocht (respectievelijk de oranje en gele lijn).

Dit heeft weinig tot amper invloed op de bullish cyclus waarin bitcoin zich nu begeeft.

3 cijfers die vandaag relevant zijn voor de bitcoin prijs

Want met name de lange termijn investeerders (LTH) blijven vasthouden aan hun munten ondanks de relatief hoge marktprijs. Zo is zichtbaar dat de 'winstmeter' van de Spent Out Profit Ratio (SOPR)-indicator nog niet hoog uitslaat.

Zodra je een langere periode hebt van een SOPR-waarde van boven de 8, kun je spreken van winstname van deze geduldige groep.

3 cijfers die vandaag relevant zijn voor de bitcoin prijs

3. Miners' gedrag is veranderd

Een van de traditioneel verkopende partijen zijn de miners, want zij moeten hun block rewards in bitcoin omwisselen in lokale valuta om bijvoorbeeld stroomkosten en andere operationele kosten te dekken.

Maar analist Willy Woo wijst erop dat deze groep haar verkoopgedrag heeft aangepast ten opzichte van de vorige bullrun.

Dat miners zich anders gedragen is tevens zijn argument waarom bitcoin zich deze keer niet aan haar vierjaarlijkse bull - en bearcyclus gaat houden.

De markt ziet er simpelweg anno 2021, ook door het goedkeuren van de bitcoin futures etf's, anders en complexer uit dan vier jaar geleden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...