‘Bitcoin moet $19.715 houden voor nieuwe rally’

567 totale weergaven
|

Is de bodem van bitcoin nu echt bereikt? Het is een vraag die veel analisten bezighoudt. Feit is dat deze vraag niet is te antwoorden, want bitcoin doet wat hij wilt. Wel zijn er gelijkenissen te vinden tussen de huidige bull en bear cyclus en de eerdere cycli, zegt marktanalist HornHairs.

Volgens hem is de periode tussen de 'bottom-to-top' en de 'top-to-bottom' sinds 2015 vrijwel hetzelfde. Deze is respectievelijk 152 weken (voordat een nieuwe top gerealiseerd is) en 52 weken (voordat de koers een nieuwe bodem vindt). Kortom, de koers vindt sneller een bodem dan een top.

Zelfs in 2013 duurde de bearmarkt 58 weken, slechts zes weken verschil met de andere twee cycli. Een interessante theorie van een herhalende bitcoin koersgeschiedenis, maar de vraag blijft of deze zich gaat herhalen. Met name omdat bitcoin afhankelijker is geworden van macro-gebeurtenissen naarmate de asset groter is en in meer professionele portfolio's is opgenomen.

1. Whales

Een onzekerheid in de huidige marktsituatie, en die minder speelde in de vorige cycli, zijn de zogenaamde whales, entiteiten met 1.000 bitcoin of meer op hun conto. Ze zijn momenteel minder dominant de bodem aan het kopen. Ervan uitgaande dat $15.500 de nieuwe bodem is, wat nog moet blijken, dan zijn deze entiteiten nog niet op koopjesjacht. Zie de dalende oranje trendlijn in de onderstaande grafiek. Mocht de these van HornHairs wél kloppen, dan zou bitcoin rond oktober 2025 een nieuwe piek bereiken boven de laatste all-time high van $69.000 van november 2021. Ongeveer over vier jaar dus, een cyclus waar je je klok op gelijk kunt zetten.

bronnen: Glassnode, Cointelegraph
bronnen: Glassnode, Cointelegraph

2. Gerealiseerde prijs

De gerealiseerde prijs van bitcoin is de gemiddelde prijs van kopers bij het verplaatsen van hun btc op de blockchain. Kocht je ooit voor 10 euro aan bitcoin en heb je het laten staan op je adres, dan is de gerealiseerde prijs nog steeds 10 euro aan bitcoin, wat de marktprijs ook is. Het zegt iets over iemands historische gemiddelde aankoopprijs.

De prijs daalde in de afgelopen acht jaar slechts driemaal onder de gerealiseerde prijs. Een uitbraak boven dit niveau betekende het einde van de bearish trend. Momenteel is de gerealiseerde prijs van bitcoin $ 19.715. Blijft de marktprijs boven dit niveau, dan is dit voor kopers een bullish signaal om bitcoin aan te houden of zelfs bij te kopen. Of het in werkelijkheid ook zo uit gaat uitpakken, is onzeker omdat de marktprijs afhankelijk van veel factoren, dat heeft het jaar 2022 wel geleerd.

bronnen: Glassnode, Cointelegraph
bronnen: Glassnode, Cointelegraph

3. Spent Output Profit Ratio (SOPR)

De Spent Output Profit Ratio (SOPR) van Glassnode is een veel gebruikte on-chain indicator. Het is een metric die het verschil tussen het aankoop - en verkoopbedrag registreert.

Een SOPR-score boven de 1 betekent virtueel winst, een waarde onder de 1 betekent virtueel verlies. Zoomen we in op de SOPR-grafiek van de afgelopen 12 maanden, dan zien we dat het oranje lijntje grotendeels onder de 1 zat. Dat past in het beeld dat bitcoinbezitters in 2022 met verlies verkochten.

We zien nu dat deze metric weer boven de 1 geraakt, een signaal dat de trend kerende is of kan zijn. Zodra de koers de week afsluit boven de $21.200, is er sprake van een zogenaamde bullish trendbreuk.

bronnen: Glassnode, Cointelegraph
bronnen: Glassnode, Cointelegraph

4. Hash Ribbon

De Hash Ribbon is een manier om de financiele gezondheid van miners in kaart te brengen. In principe zijn het twee simpele lijnen die het 30-daagse en 60-daagse gemiddelde van de hashrate van het netwerk vormen. Als het 60-daagse gemiddelde het 30-daagse gemiddelde naar boven kruist, dan is dat vaak slecht nieuws voor de koers en andersom.

Volgens Charles Edwards, de bedenker van deze indicator, ziet het beeld er nu weer rooskleurig uit voor bitcoin miningbedrijven. Hij veronderstelt op basis van deze indicator dat miningbedrijven minder bitcoin gaan verkopen. Dat moet dus bijdragen aan minder verkoopvolume op de markt. Of dit ook zo uitspeelt, valt natuurlijk te bezien. De indicator heeft ook wel eens gefaald, dus de koers deed wat anders dan wat er uit deze indicator zou moeten volgen. Zie ook de reacties onder de tweet van Edwards, die kritisch van aard zijn.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chainprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...