El Salvador bouwt bitcoin stad met 0% belastingen

Het land El Salvador heeft niet stilgezeten en komt met een serie van plannen.

Ze gaan een samenwerking aan met bitcoinbedrijf Blockstream voor de uitgifte van obligaties op de sidechain Liquid, een product van Blockstream.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

President Bukele is van plan om 1 miljard dollar aan obligaties uit te geven gedekt door bitcoin gedolven uit vulkanen in het land.

Die 1 miljard dollar wordt vervolgens ook weer gebruikt om de bitcoin mining via geothermie (vulkanische energie) verder uit te breiden.

De helft wordt gebruikt om 500 miljoen dollar aan bitcoin te kopen als onderpand.

Ook ligt er volgens persbureau Reuters een plan om een complete bitcoinstad uit te grond te stampen in de oostelijke regio La Union.

Als centrum van bitcoinmining en belastingparadijs voor vermogende bitcoiners. De ontwikkeling van deze stad moet ook gefinancierd worden uit deze obligaties uitgifte. De overheid gaat er géén belasting heffen voor haar inwoners, zo kondigde Bukele zaterdagavond aan voor een volle zaal adepten.

Om de publieke sector te financieren is er een btw belasting van 10% op goederen en diensten.

Volgens Blockstream maakt het Latijns-Amerikaanse land hiermee een stap naar 'hyberbitcoinizatie'. Kortom, een lokale en regionale economie waarbij goederen en diensten afgerekend en gefinancierd worden met bitcoin.

De obligaties zijn in hun ogen aantrekkelijk voor investeerders op zoek naar meer rendement en bestaande bitcoinbezitters.

Mining via vulkanische energie zit nu nog in de beginfase. In oktober meldde CNBC dat het land 0.00599179 bitcoin heeft gedolven.

Het land bezit al 1.120 bitcoin, goed voor een vermogen van ~66 miljoen dollar tegen de huidige marktprijs.

Licentie voor Bitfinex

Bovendien verstrekt het land de eerste cryptolicentie aan Bitfinex, het handelsplatform van moederbedrijf iFinex.

El Salvador, dat Bitcoin eerder dit jaar als wettig betaalmiddel in het land beschouwde, zal het moederbedrijf van Bitfinex de eerste cryptolicentie van het land verlenen.

Paolo Ardoino, de technische man bij Bitfinex, licht toe: 'Finex helpt de regering bij het schrijven van een wet, waarmee de uitgifte van getokeniseerde effecten zoals deze obligaties mogelijk worden'.

Want beleggers kopen inderdaad een obligaties met de verwachting dat deze in waarde toeneemt. De onderliggende waarde van deze obligaties zijn de bitcoin die via mining uit vulkanen worden gedolven.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...