“Bitcoin naar $185.000 als Spot ETF wordt goedgekeurd”

Zodra de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op korte termijn een spot Bitcoin exchange-traded fund (ETF) goedkeurt, is analist Tom Lee ervan overtuigd dat de bitcoin koers weer flink kan gaan stijgen. Een prijs naar maar liefst 185.000 dollar op de lange termijn sluit hij zelfs niet uit, dat is zes keer zo hoog als de huidige marktprijs.

Spoiler: Tom Lee wil nog wel eens te optimistisch zijn over de koers. Zijn historische (hoge) voorspellingen zijn meerdere keren niet uitgekomen.

Lee doet zijn uitspraken bij de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Daarin beargumenteert hij dat spot ETF veel meer vraag naar bitcoin genereert, waardoor er een "onevenwicht" ontstaat dat de prijs opdrijft. Op basis hiervan zal de vraag aanzienlijk groter zijn dan het aanbod, wat de prijzen naar $185.000 of hoger zal stuwen.

Een bitcoin spot ETF is een financieel instrument dat is ontworpen om investeerders blootstelling te bieden aan de prijsbewegingen van bitcoin zonder het te bezitten. Bij een dergelijke ETF houdt de uitgevende entiteit (bijvoorbeeld een financieel bedrijf of een beleggingsfonds) bitcoin aan als onderliggende waarde. Dus neemt de vraag naar de ETF, dan moet dit bedrijf bitcoin op de wereldmarkt gaan inkopen.

De laatste all-time high van bitcoin dateert van november 2021, toen de koers naar de $69.000 schoot. 2022 staat bekend als een bearish jaar en daalde de koers naar $16.000 in november 2022. Nu is de prijs weer met pieken en dalen gestegen naar circa 28.000 dollar, met een tijdelijke high van $31.000 dit jaar.

Tot nu toe heeft de SEC een bitcoin spot ETF tegengehouden omdat de toezichthouder dit te risicovol vond. Zo vindt de SEC dat er nog teveel prijsmanipulatie plaatsvindt. Maar inmiddels zijn de aanvragen van onder meer BlackRock zo door timmert, waarbij enkel met Amerikaanse tegenpartijen wordt gewerkt, dat dat argument minder opgaat.

Overigens bestaan er al bitcoin futures ETF's, maar daarbij zijn bitcoin futures de afgeleide en niet bitcoin. De handel in deze producten steeg behoorlijk toen Grayscale onlangs de rechtszaak won van de SEC. Grayscale beweert namelijk dat er robuuste maatregelen zijn getroffen om hun bitcoin spot ETF vrij te houden van marktmanipulatie. De uitspraak was een nederlaag voor de SEC, maar de rechtbank eist nog niet dat de toezichthouder een bitcoin spot etf voor een bepaalde datum moet goedkeuren.

Desondanks gelooft een deel van de optimisten, na de sterke stijging van de Bitcoin-prijzen van ongeveer $25.800 tot wel $28.000, dat de SEC weinig ruimte heeft om te manoeuvreren en geen andere optie heeft dan in de komende weken, zo niet maanden, groen licht te geven voor een Bitcoin ETF.

Op 30 augustus hebben Eric Balchunas en James Seyffart, twee senior ETF-analisten van Bloomberg, de kans op goedkeuring van een spot ETF door de SEC in 2023 verhoogd naar 75% (van 65%). Als het dit jaar niet wordt goedgekeurd, schatten ze dat de toezichthouder waarschijnlijk entiteiten zal toestaan om dit product volgend jaar te creëren, aangezien hun kans 95% is.

Hun vertrouwen komt voort uit het feit dat het "eenstemmigheid en vastberadenheid" van de recente gerechtelijke uitspraak in de zaak SEC versus Grayscale "boven verwachting" was en de SEC met "zeer weinig manoeuvreerruimte" achterliet. Bovendien heeft de SEC volgens hun beoordeling een "PR"-verlies geleden, aangezien de uitspraak uitgebreid in de media is behandeld.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...