3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Market Value Realized Value (MVRV)

De indicator MVRV is de verhouding tussen de totale marktwaarde (Market Value) en de gerealiseerde waarde (Realised Value).

De totale marktwaarde is de gedolven voorraad vermenigvuldigd met de marktprijs. De totale gerealiseerde waarde is het totaal aan kostprijzen van alle bitcoin.

Dus heb je een beetje bitcoin gekocht voor 100 euro en er niets mee gedaan, dan is de gerealiseerde waarde 100 euro.

De gerealiseerde waarde ligt niet altijd lager dan de marktwaarde, omdat iemand op de top kan hebben gekocht ($62.000 - $64.840), maar dat is een minderheid in de markt.

Uit de verhouding rolt een zogenaamde Z-score, die weer het niveau van 3.0 bereikt heeft, zo merkt on-chain analist Charles Edwards op.

Komt de score boven de rode lijn, dan is de markt oververhit en is een top bereikt. Maar daar is nog totaal geen sprake van.

Analist TXMC voegt toe dat het 2.5 level voor de lange termijn investeerders al een belangrijk steun - en weerstandspunt was.

2. Bitcoin op de beurzen

Hoe staat het met de bitcoin onder beheer bij beurzen? Zien we stijging van het aantal bitcoin dat naar beurzen wordt gestuurd? Nee, vrijwel niet.

De balans laat een zijwaartse trend zien, op basis van on-chain beursdata van Glassnode, en dat is voorlopig een bullish signaal.

3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) koers

3. Open interest futures

Ook het aantal openstaande future-contracten blijft stijgen, maar er is nog géén sprake van flinke koersschommelingen.

Zakt de spotprijs plots, dan kan het liquidaties triggeren op de futuresmarkt, maar daar is geen sprake van.

Ook zijn er nog geen euforische niveaus bereikt in open interest zoals dat in april en mei dit jaar het geval was. Volgens deze analist moeten we daarom waakzaam zijn voor oververhitting.

3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) koers

Ook deze analist concludeert dat oververhitting niet aan de orde is. De spotmarkt is aan zet en er zijn geen grote volumes die naar de derivaten (futures, opties, swaps) worden gestuurd.

3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) koers

Financieringspercentage, een fee die derivatenhandelaren elkaar betalen, is dan ook vlakjes, zo merkt Dylan LeClair op. Wederom een signaal dat de actie voorlopig op de spotmarkt te vinden is.

In de ogen van Lex Moskovski is er daarom nog ruimte voor speculatie op de derivatenmarkten, juist omdat de volumes nu tegenvallen gezien de positie waar de spotkoers zich in bevindt.

Kijken we technisch naar de spotmarkt, dan is er volgens de opkomende on-chain analist Daniel Joe sprake van een bear trap, letterlijk een val voor de verkopers van bitcoin.

Dus technisch gezien zou er sprake zijn van een correctie, waardoor handelaren getriggerd worden om te verkopen of een short positie te openen (speculatie op een lagere koers).

Maar vervolgens keert de koers om (naar boven) en worden short posities geliquideerd en verliezen deze handelaren geld.

Volgens Rekt Capital is er sprake van consolidatie rond de $62.000-zone, iets waar eerder de koers hard is gecorrigeerd. Nu lijkt de koers meer tijd te krijgen om volume te pakken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...