3 signalen die belangrijk zijn voor de bitcoin prijs vandaag

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Liquidaties op de futuresmarkt

De prijs kreeg woensdag een dreun en zakte even zelfs onder de $63.000 op de Bitstamp exchange.

Volgens experts is de daling van de spotprijs toe te schrijven aan een oververhitte futuresmarkt.

Aanleiding van de eerste daling van de spotprijs was het hardnekkige gerucht dat het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande failliet zou zijn verklaard. Dat leidde tot een domino-effect op de futuresmarkt en daarna opnieuw de spotmarkt.

Volgens marktonderzoek Bybt was er sprake van 697 miljoen dollar aan future-liquidaties de afgelopen 24 uur, waarvan bijna 200 miljoen dollar aan bitcoin is toe te schrijven.

Het was vooral op Binance waar de speculatie plaatsvond, zo stelt David Puell gisteravond laat.

De dagen na de all-time high zijn er door handelaren flink veel posities geopend, waarbij ze speculeerden op een hogere koers (longs). De koers keerde zich echter tegen hen, waardoor hun gok verkeerd uitpakte.

Een exchange is dan genoodzaakt de margin (onderpand) aan te spreken. Omdat dit onderpand in veel gevallen óók bitcoin was (bitcoin margin futures), leidde dat ineens tot een piek in aangeboden bitcoin.

Doordat de vraag op de spotbeurzen achterbleef, moest de prijs wel omlaag (omdat er zoveel aanbod ineens was).

Daarom is het verstandig om te kijken hoeveel openstaande contracten er op de futuresmarkten zijn (open interest) en hoe het financieringspercentage zich ontwikkelt.

Stijgt het financieringspercentage snel, dan betekent dat houders van long posities steeds meer fee betalen aan de houder van de andere kant van het contract (short houder).

Dan komt er een moment dat de markt 'kiest' om short te gaan omdat het financieel aantrekkelijk is om die fee op te strijken.

De afgelopen tijd was juist de trend dat handelaren dollar margin futures aangingen (op onder meer CME) en dat zorgt voor minder volatiliteit.

Maar doordat er in korte tijd veel futures zijn geopend met bitcoin als margin, leidt tot extra risico, zien ook de on-chainanalisten Will Clemente en Dylan LeClair.

2. Ruim 3,4 miljoen bitcoin verhandeld in korte tijd

Glassnode komt met een leuk feitje: het volume dat na het bereiken van de marktkapitalisatie van $1.000 miljard ligt ruim boven de 3,4 miljoen bitcoin.

Dat betekent dat 18,3% van de voorraad boven een prijs van $53.000 van eigenaar is verwisseld.

~474.000 bitcoin staan momenteel virtueel op verlies door de recente daling van de koers door liquidaties op de futuresmarkt.

bron: Glassnode

3. Oude wallet plots actief

En dan was er nog die oude wallet die plots actief werd, waarover we vanochtend hebben bericht.

In dit geval is deze wallet uit 2013 in waarde toegenomen van 293.000 dollar naar 142 miljoen dollar nu. Een mooie winst in dollarwaarde natuurlijk. Achter een dergelijke transactie kunnen tal van (persoonlijke) redenen zitten overigens.

Dezelfde David Puell vindt het actief worden van wallets met een levensduur van 7 tot 10 jaar een voorspeller van een markttop.

Het is gedrag dat te verklaren zodra bitcoin weer een nieuwe all-time high neerzet en iemand een deel van zijn munten inwisselt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.