Bitcoin koers dipt naar $29.310, ruim $380 miljoen aan futures in rook op

De bitcoin prijs is de afgelopen 24 uur flink gedaald tot $29.310, een min van 4,5%. Het kan verkeren want dinsdag en ook woensdag zat de koers boven de $32.000. Hoe is de daling te verklaren?

Onzekerheid

Analisten zijn het erover eens dat bitcoin in een bearmarkt verkeert. Verkopers hebben het voor het zeggen. Bitcoin daalde 16% in de maand mei. De prijs zit nu 56,6% van de all time high af.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Macro-economische onzekerheid speelt de financiële markten parten. De Amerikaanse centrale bank speelt nog steeds een grote rol. Zolang zij de rente laten oplopen en de geldkraan gestaag dichtdraaien, vloeit er minder geld naar de financiële markten.

Gebrek aan liquiditeit is in het nadeel van bitcoin. Want voorlopig ruilen de meeste beleggers hun overige assets (effecten, vastgoed) niet in voor bitcoin. Bitcoin is nog steeds sterk gecorreleerd met aandelen, hoewel de correlatie lijkt af te nemen.

Bitcoin koers dipt naar $29.310, ruim $380 miljoen aan futures in rook op
bron: Kaiko

De tijdelijke opleving van de koers boven de $32.000 leidde tot meer speculatie op de futuresmarkten. Maar door de correctie naar $29.000 zijn de nodige contracten in rook opgegaan. Volgens Coinglass is er 382 miljoen dollar aan futures geliquideerd de afgelopen 24 uur. Deze cijfers hebben betrekking op de gehele cryptomarkt, niet alleen bitcoin.

Waar ligt de bodem?

Op de korte termijn is het belangrijk te weten waar de bodem van de huidige bearcyclus ligt. Daarover verschillen de meningen. In een nieuwe blogpost van Arthur Hayes ('Shit it Down!'), de voormalige CEO van BitMEX, wordt er gesproken over de zone $25.000 - $27.000 als bodem.

Volgens de onderstaande analist ligt de bodem echter nog dieper en gaat bitcoin een (nieuwe) capitulatiefase in. Een volledige reset tot de volgende halving brengt de koers naar de zone $14.000 - $21.000.

Gebruiken we een on-chain indicator, dan geeft de Bitcoin Price Temperature (BPT) van de Nederlander Dilutionproof meer info. De indicator is het resultaat van: trek de huidige bitcoin prijs van de gemiddelde bitcoin prijs van de afgelopen vier jaar af. De uitkomst zegt iets hoe de historische bitcoin prijs afwijkt van zijn vierjarige prijsgemiddelde. De huidige BPT-score is 0.42 waarbij 0.2 geldt als de absolute bodem. Kortom, theoretisch (en logisch) gezien, is er nog ruimte om te zakken. Binnen dit model ligt de bodem bij $21.200.

Of de prijs ook daadwerkelijk naar deze regionen gaat zakken, is de vraag. Maar bitcoin heeft een paar sterke pushfactoren nodig om uit de huidige malaise te geraken. Tot nu toe lijkt 2022 een overgangsjaar te zijn waarbij de munt niet zijn eigen koers kan varen en geleid wordt door externe marktgebeurtenissen.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.