‘Bitcoin whales kochten de dip onder $40.000’

401 totale weergaven

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Network Value to Transactions (NVT)

De Network Value to Transactions-ratio (NVT) kán een voorspeller zijn van de (toekomstige) bitcoin prijs, maar dat is géén zekerheidje.

NVT meet de relatie tussen marktkapitalisatie en transfervolume.

Deze ratio meet de relatie van de bitcoin prijs tot de (totale) waarde die over een bepaalde periode over het netwerk verstuurd is.

Het is in de geschiedenis van bitcoin al diverse malen voorgekomen dat de marktprijs onder de NTV-prijs zakte. Meestal volgde daarna een stijging van de koers, maar dat is geen gegeven.

Analist CryptoVizArt doet een aantal uitspraken naar aanleiding van deze metric (de turquoise lijn op de grafiek).

Hij concludeert dat de markt anno 2021 een andere markt is dan de huidige markt. Met andere woorden: 'we' zitten niet in een bearmarkt, wat sommigen geloven.

De 30-daagse en 90-daagse moving average (de gemiddelde NVT over 30 en 90 dagen), dropte hard in 2018, maar laat in 2021 juist een stijgende lijn zien. Een sterk signaal. De NVT is sinds 11 mei 2021 weer boven de 1 gekomen.

Bovendien ziet hij dat een groot deel van het on-chain volume buiten de exchange plaatsvindt.

Een signaal dat over-the-counter desks, peer-to-peer-transacties die buiten beurzen plaatsvinden, actief zijn sinds mei dit jaar.

conclusie: bullish

2. Coin Days Destroyed

Door middel van de indicator Coin Days Destroyed (CDD) is het gedrag van lange termijn investeerders te meten.

Het aantal 'vernietigde dagen' geeft informatie hoeveel dagen een beetje bitcoin niet is uitgegeven (en dus slaapt op de blockchain).

Ook is het te koppelen aan de levensduur sinds ze voor het eerst zijn aangemaakt op de blockchain. Worden 'oude munten' ineens actief? Dan is dat waardevolle informatie voor de markt.

In deze analyse een update van deze metric. Historisch gezien is een hoge CDD-score een signaal dat de markt keert.

In de onderstaande grafieken zie je dat pieken op de CDD-indicator een voorbode zijn van een dalende koers.

In de ogen van de analist zijn de munten die zijn gekocht rond de zone $39.000 - $40.000 synoniem als een belangrijk keerpunt.

Kortom, het is zaak om boven die zone te blijven dit jaar.

'Bitcoin whales kochten de dip onder $40.000'
conclusie: neutraal

Wat positief meespeelt, is dat whales, entiteiten met 1.000 bitcoin of meer, juist bijkopen bij een koersdip.

Analist Will Clemente ziet dat deze entiteiten, goed voor ~27% van de bitcoin voorraad, sinds juli aan het inslaan zijn.

Clemente ziet ook een technisch patroon op de Supply Shock Ratio. Deze SSR-ratio maakt een higher low terwijl de prijs een low lower laat zien. Dat is een bullish patroon.

Veelgestelde vraag: waarom daalt de prijs terwijl er minder bitcoin in circulatie is (illiquide voorraad stijgt)? Dat komt omdat de wet van vraag en aanbod nog steeds geldt voor de bitcoin in circulatie.

Je kunt nog zoveel bitcoin cold storage hebben opgeslagen, de prijs wordt bepaald door het vraag en aanbod bij centrale beurzen.

Daar wordt het prijsspel gespeeld en dat spel is ook onderhevig aan schommelingen veroorzaakt door hefboomspelletjes op derivatenmarkten.

3. Lightning Network blijft doorgroeien

Tenslotte, het Lightning Network, de supersnelle - en goedkope sublaag van het bitcoin netwerk, blijft in volume doorgroeien.

Een nieuwe all-time high van 2.738 bitcoin aan opgeslagen vermogen. Niet slecht voor het netwerk dat in 2018 is bedacht en nu in toenemende mate wordt gebruikt door inwoners van El Salvador bijvoorbeeld.

Het is gaat om een groei van 161% sinds januari dit jaar.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...