3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin prijs

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle beleggingen.

De bitcoin koers schommelt onder de $43.000, terwijl er ook nog veel angst in de markt is met een score van '22' op de Fear & Greed Index.

Het handelsvolume ligt relatief laag, en ook wordt er (veel) minder gezocht naar bitcoin wereldwijd, getuige deze Google Trends.

Bovendien zijn in Amerika de markten gesloten vanwege Martin Luther King Day, wat voor weinig schommelingen zorgt doorgaans.

1. Nieuwe entiteiten

On-chainanalist TXMC ziet een patroon tussen de aanwas van nieuwe entiteiten op het bitcoin netwerk en de ontwikkeling van de bitcoin prijs.

Hij heeft het 30-daagse gemiddelde van de nieuwe entiteiten uitgelicht. We zitten nu in een blauwe fase, namelijk de fase van voorzichtig meer adoptie.

Er is dus géén sprake van een bull - dan wel bearfase (hype respectievelijk capitulatie).

bron: Glassnode

2. Korte termijn houders van bitcoin

Wat we bovendien zien, is dat de korte termijn beleggers historisch gezien weinig bitcoin nu vasthouden.

Glassnode hanteert hiervoor de volgende definitie: bitcoin die minder lang dan 5 maanden wordt vasthouden, is 'korte termijn'.

Dit korte termijncluster houdt ~3 miljoen bitcoin vast momenteel en dat is historisch gezien een laag niveau. Het laagste aantal sinds augustus 2020.

bron: Glassnode

Dat in combinatie met een lage Stablecoin Supply Ratio zorgt voor relatief veel droog kruit langs de zijlijn, merken de analisten van Glassnode op.

Deze metriek is de verhouding tussen het bitcoin aanbod en de stablecoin aanbod, en deze curve is dalende.

Hoe lager deze ratio, hoe "hoger" de koopkracht om bitcoin te kopen.

3. Miners

Tenslotte zien we ook dat miningbedrijven hun wallet voorlopig grotendeels gesloten houden. Ze dragen niet bovenmatig bij tot het aanbod op de openbare beurzen.

Dat lijkt te zijn ingegeven door de verwachting dat de prijzen nog gaan stijgen. Ook hebben miners meer mogelijkheid om cash aan te trekken en hoeven ze niet perse afstand te doen van hun gedolven btc.

Het minen van bitcoin is - ook tegen deze marktprijzen - nog lucratief. winstgevend op basis van de zogenaamde thermocap ratio.

Dat is alle uitgekeerde block subsidies én transactievergoedingen uit de geschiedenis optelt en dat deel je door de totale waarde van de bitcoinmarkt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...